Најновије

РАТ ЈЕ НЕМИНОВАН: Арапска војна сила послала армију на границу, већ има мртвих, држава у опасности! (ФОТО)

Судан је 17. и 18. децембра распоредио трупе на источној граници са Етиопијом. То се догодило након што су етиопске снаге наводно поставиле заседу за суданске трупе убивши четворо.

Војска Етиопије. (Фото: Јутјуб)

Инциденти се редовно дешавају на овој пољопривредној граници, углавном на граничном прелазу Метема, између етиопских фармера који долазе да обрађују на овој територији на коју Судан полаже право.

Етиопске милиције су 15. децембра извршиле напад на судански регион дуж границе са земљом, што је довело до погибије једног бригадног генерала.

Високи званичник суданске пограничне провинције Ал-Кадариф рекао је да је суданска војска покренула "жестоки напад дуж границе са Етиопијом због којих су три суданска војника погинула".

Извори су нагласили да је суданска војска заузела "одређени број суданских подручја која су етиопски пољопривредници заузели последњих дана".

Етиопски премијер Аби Ахмед прогласио је победу у рату. Међутим, сукоби између савезних и регионалних снага су настављени.

Снаге етиопске етничке групе Амхара, које подржавају владу премијера Абија Ахмеда, такође су прошириле своју активност, што је довело до других инцидената на спорним пољопривредним територијама у близини границе кроз коју су прелазиле избеглице.

- Тензије су се повећале и недавно је дошло до сукоба - рекао је он.

Пољопривредници из Амхаре полажу право на земљишта у равници ал-Фашка, на коју право полаже и Судан, а сукоби су знали и раније да се распламсају током сезоне сетве и жетве.

Избеглице из Тиграја које су сада смештене у источном Судану сматрају снаге Амхара одговорним за већи део насиља које је на снази од почетка новембра.

Подстакнут безбедносним бригама, судански премијер Абдала Хамдок одлетео је у Етиопију 20. децембра са, како су рекли високи судански званичници, предлогом за посредовање. Ситуација у Етиопији, упркос наводној победи над Народним ослободилачким фронтом Тиграја, остаје хаотична.

Вероватно ће се стабилност враћати у наредним месецима. Истовремено, преливање сукоба у Судану такође прети да погорша деликатну ситуацију коју Картум једва одржава.

Ко управља руским банкама? Више о томе ОВДЕ.

Извор: 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА