Најновије

ВЕЛИКА ЧИСТКА У ЦРНОЈ ГОРИ! Почело хапшење Милових људи, Дритан каже да ће их бити још!

Директор Управе за некретнине Црне Горе Драган Ковачевић ухапшен је под сумњом да је створио криминалну организацију у којој су између осталих деловали и Ана Лакићевић, начелница тиватске Подручне јединице те управе, и Крсто Павићевић, геометар и овлашћени заступник фирме Гео-арх.

Дритан Абазовић. (Фото: Јутјуб)

Након саслушања у Специјалном државном тужилаштву директору Управе за некретнине Драгану Ковачевићу одређено је задржавање до 72 сата. Он је ухапшен јуче под сумњом да је створио криминалну организацију у којој су између осталих деловали и Лакићевић и Павићевић.

На терет им се ставља и да су починили кривично дело – злоупотреба службеног положаја, односно да су у више предмета државне ресурсе користили у приватне сврхе. Специјална тужутељка Лидија Митровић и њима је, након саслушања, одредила задржавање до 72 сата.

Према незваничним сазнањима СДТ и Управа полиције данас ће о том случају званично обавестити јавност.

“Вијестима” је незванично саопштено да Специјално полицијско одељење наставља истрагу у том предмету и да списак јуче ухапшених није коначан. Чланови тог полицијског тима јуче око 10 сати, по налогу Специјалног државног тужилаштва, ухапсили су Ковачевића у његовој канцеларији. На свом радном месту ухапшена је и Лакићевићева, која је и чланица председништва Социјалдемократа Будве.

Све почело пријавом Подгоричанина

Један од саговорника “Вијести” објаснио је да је истрага у том предмету почела пријавом Подгоричанина Александра Газиводе – да га је Ковачевић уценама приморао да му у без цене прода милионски вредну кућу у Тивту. Шефа Управе за некретнине оптужује да је на тај начин сину Данку прибавио противоправну корист, јер је на његово име уписана вредна имовина на обали мора.

Тај Подгоричанин тврди да објекат у зони Морског добра није могао легализовати док је он био власник, али да је то учињено након што је прешао у руке Ковачевића, који је и члан Главног одбора Социјалдемократа.

“Припадници СПО након његове пријаве изузели су документацију из Управе за некретнине и са посебном пажњом прегледали предмете који су из тиватске ПЈ слате на обраду у Подгорицу”, рекао је један од саговорника листа. Објаснио је и да се инспектори нису задржали само на тим предметима, већ да проверавају и друге “велике” послове у које је Ковачевић био укључен као службено лице.

Сумњиве породичне фирме

Према незваничним сазнањима, под лупом је и геодетска фирма “Гео & арх пројект” која је у власништву Ковачевићевог брата Драгослава.

Наводно, док је био одговорно лице у тој фирми, Павићевић је потписао елаборат за спорну кућу у Тивту.

Инспектори СПО проверавали су како је кућа укњижена на Ковачевића упркос томе што је, док је била у власништву Газиводе, та некретнина имала у поседовном листу забрану укњижбе због грађења без дозволе. Један од саговорника “Вијести” тврди да је то учињено тек након што је држава омогућила легализацију.

Син – једини власник

Данко Ковачевић, син јуче ухапшеног директора Управе за некретнине, званични је власник нелегално саграђене луксузне викендице “на пјени од мора”, на самој обали мора у Тиватском заливу.

Троспратна кућа подигнута је 2017. на парцели у месту Обала Богишића у Кртолима код Тивта, испод локалног пута Тиват – Радовићи, у близини популарне конобе и рибљег ресторана “Маестрал”.

Ковачевићева вила једна је у низу нових, луксузних таквих кућа за издавање или приватно коришћење, а које су у протеклих неколико година саграђене на уском појасу испод пута Тиват – Радовићи на подручју Обале Богишића и Обале Ђурашевића.

Кућа скоро са темељима у мору, направљена је на плацу који је, према јавно доступној документацији, млађи Ковачевић пре пар година купио од Александра Газиводе, али је тек ове године превео на себе.

Плац (катастарска парцела 105/1 КО Богишићи) који је званичне површине само 97 квадрата, комплетан је у зони морског добра, а у катастру се води на државу Црну Гору као власника, док је Данко Ковачевић сада уписан као једини његов корисник.

На тих 97 квадрата, син директора Управе за некретнине је 2017. подигао објекат укупне површине 254 квадрата, а који је западном фасадом од објекта на сусједној парцели, удаљен непун метар.

Данко Ковачевић и Александар Газивода као тада званично сувласници нелегалног објекта, поднели су 16. јула 2018. Општини Тиват захтев за његову легализацију.

У захтеву који је доступан на сајту Општине Тиват и према којем до данас званично није донесено коначно решење о прихватању или одбијању, не наводи се површина нелегалног стамбеног објекта, али се потврђује да није намењен за основно становање, односно да се ради о викендици.

Објекат се састоји од подрума, приземља и два спрата, а у моменту подношења захтева за легализацију, Ковачевићева викендица је наводно била “завршена и неусељена”, али није била пријављена за плаћање пореза на непокретности.

Поступајући по том захтеву, тадашњи Секретаријат за уређење простора и изградњу објеката Општине Тиват – 2. октобра 2018. Ковачевићу и Газиводи упутио је захтев за исправку њиховог поднеска, јер је, како се наводи у том документу, утврђено да уз захтев за легализацију дивље викендице, нису приложили документацију коју прописује члан 156 Закона о планирању простора и изградњи објеката.

У решењу које је потписала тадашња секретарка за уређење простора Општине Тиват Тамара Фуртула (ДПС), стоји да су Ковачевић и Газивода у обавези да том органу доставе “Елаборат премјера изведеног стања изграђеног објекта израђен од стране лиценциране геодетске организације и овјерен од стране Катастра”, као и “доказ о забиљежби постојања објекта у катастарској евиденцији, односно извода из катастра неопокретности или друге одговарајуће евиденције непокретности (оригинал или овјерена копија листа непокретности), односно увјерење из Катастра да је подносилац захтјева за легализацију предао Катастру захтјев за овјеру елабората”.

Елаборат је, судећи према подацима са сајта Управе за нектетнине којом директорује старији Ковачевић, још 2018. урадио управо “Гео/Арх Пројект” чији је овлашћени заступник Крсто Павићевић, јуче такође ухапшен…

Шуме и виле

У евиденцији УЗН коју је водила Подручна јединица Тиват, чија је начелница Ана Лакићевић такође лишена слободе, стоји да је Ковачевићева нелегално изграђена некретнина у Кртолима уписана 12. октобра ове године, да је основ стицања Ковачевићеве зграде површине 254 квадрата на Обали Богишића “грађење”, а у листу терета је уписано да тај објекат нема дозволу.

Занимљиво је да се Ковачевићева парцела на Обали Богишића, која се по култури види као “породична стамбена зграда и двориште”, граничи са две парцеле другог приватног власника – старомештанина Кртола, а које се у катастру воде као “шуме 3. класе”, иако је у случају једне (104/5 површине 7,16 квадрата) реч о малом и уском путном појасу од коловоза пута Тиват-Радовичи до улаза у Ковачевићеву вилу на којој нема ни травке а камоли стабала и шуме, док се друга парцела 105/3 површине 3,95 квадрата такође без растиња на њој, налази са доње стране виле према мору.

Испод Ковачевићеве виле налази се бетонирана нова понта површине 52,46 квадрата а која се у кастастру званично класификује као “вештачки створено неплодно земљиште” и уписана је на државу Црну Гору као власника, док право располагања над њом има Влада.

Абазовић: Ускоро нови случајеви

Потпредседник Владе Дритан Абазовић похвалио је акцију СДТ-а, рекавши да је нова власт обећала одлучну борбу против корупције и организованог криминала.

“Нарочито против корупције на високом нивоу, која води према људима који су обављали значајне позиције. Мислим да је директор Управе за нектретнине изузетно важна позиција у свакој држави… то је директно повезано са катастрима свих општина. Тамо су биле бројне неправилности. Поштујем презумпцију невиности… али желим да похвалим СДТ”, рекао је новинарима током посете Општини Пљевља.

Он је додао да Влада неће толерисати никакав јавашлук и упираће прстом на свакога ко је корумпиран без обзира на то да ли ће то да прате друге гране. “Мислим да ћете веома брзо бити изненађени новим случајевима, који би требало да виде светлост дана”, рекао је он.

МАНС: Шта је са пријавама за незаконито богаћење

Из невладине организације МАНС саопштили су да поздрављају акцију у којој је Ковачевић ухапшен, али су СДТ подсетили да су им годинама указивали на много тежиа кривичина дела, напомињући да о томе постоје и докази. Коментаришући јучерашњи случај, подсетили су да су им из Министарства одрживог развоја и туризма раније одговорили да надлежне инспекције нису контролисале објекат Ковачевића.

“Подаци са којима располаже МАНС показују да је градња објекта без грађевинске дозволе започета на парцели коју је 2017. године купила супруга директора катастра, Милунка Ковачевић за износ од 54.000 еура, и до краја године превела на свог сина Данка Ковачевића”, саопштили су из МАНС-а.

Из те НВО рекли су да очекују да истрага против Ковачевића неће бити заустављена само на том појединчаном случају. Подсетили су да су против њега поднели неколико кривичних пријава у вези са његовим обављањем функције директора државног Катастра.

“Али и у односу на сумње за незаконито богаћење. Једна од последњих кривичних пријава односила се на учешће Ковачевића у процени вредности државних парцела у Подгорици које су без јавног тендера продате компанији ‘Челебић’ и сумње да је због такве процене оштећен државни буџет. Још 2017. године МАНС је СДТ-у доставио комплетну документацију која сведочи о основаним сумњама да је Драган Ковачевић незаконито стекао огрому имовинску корист, те да за имовину вредну најмање 100.000 евра не постоје докази о поријеклу новца којом је купљена”, саопштили су из МАНС-а након хапшења.

Подсетили су и да су почетком 2019. Агенцији за спречавање корупције (АСК) пријавили и сумњиву куповину “мерцедеса” вредног 21.000 евра, који је регистрован на име Драгановог млађег сина – Владана Ковачевића, а која није била пријављена у имовинском картону директора катастра.

“Ова пријава МАНС-а је разматрана тек након одласка Радоњића, а АСК је недавно донео одлуку да је Драган Ковачевић прекршио Закон о антикорупцији сакривајући власништво над поменутом имовином”.

Из те НВО истичу да су у августу 2016. против Ковачевића поднијели кривичну пријаву због сумњи у незаконито запошљавање 67 лица у државном катастру, посредством уговора у дјелу, а све током изборне године.

“Драган Ковачевић је био и члан Комисије за процјену вриједности парцела које је Главни град Подгорица продао подгоричком бизнисмену, Жарку Бурићу, а на којима се налази ‘чувени’ солитер поред хотела ‘Подгорица’ на обали Мораче. Истраживање које је МАНС спровео 2016. године показало је да је, захваљујући процјени Ковачевића, Главни град поменуте парцеле продао Бурићу по цијени која је била знатно испод тржишне”…

Истраживачки центар МАНС-а, како наводе, 2014. истраживао је како је Ковачевић док је обављао функцију начелника локалног катастра у Бару (2008 – 2010), омогућио старијем сину Данку – да незаконитом пренамјеном земљишта дође у посјед вриједног грађевинског земљишта у тој општини… “Током мандата на челу барског катастра Ковачевић је незаконито укњижио више стамбено пословних објеката, што је показало истраживање МАНС-а из 2013. године. Тако су се међу корисницима такве ‘услуге’ Ковачевића нашли чланови породице Вујачић, кумовски повезани са високим функционером ДПС-а Миланом Роћеном, али и осуђени бивши предсједник барске општине, Жарко Павићевић”, саопштили су.

Истичу да је и поред обимне документације која је достављена СДТ-у, већина тих пријава одбачена без ваљаног образложења.

Албанци се групишу пред изборе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vijesti.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА