Најновије

ВЕЋ ВИЂЕНО! Шта се крије иза пробног балона Вучића: „Изгубићемо изборе“?

Председник Србије Александар Вучић учестало говори да ће СНС изгубити наредне изборе, што је углавном радио пред сваке до сада. Пробне балоне о тој теми пушта и преко својих таблоида и посланика. Шта Вучић заиста жели тиме да поручи, да ли је уплашен од потенцијалног пада са власти или су ми циљеви нешто друго, па му прича о губитку избора служи као тактички маневар? Политиколог Бобан Стојановић у разговору за Директно.рс сматра да Вучић све ово ради из два разлога. Један је алармирање активиста и чланова да се не опусте, иако су избори планирани за скоро годину и по дана, док је други разлог правдање евентуалног неуспеха у дијалогу са опозицијом под посредством ЕУ.

Александар Вучић. (Фото: predsednik.rs)

Пре неколико дана посланик Владимир Ђукановић, очигледно по Вучићевом налогу, казао је нема дилему да ће СНС изгубити наредне изборе, говоривши о некаквој „бруалној крађи“

– Немам дилему да ћемо изгубити наредне изборе. Не због тога што нас народ неће. Пораз ће бити исфорсиран бруталном крађом која ће претходно темељно бити припремана кроз бројне притиске и захтеве од страног фактора, посебно око изборних услова. Но, то ми даје снагу за даљу борбу – написао је он на Твитеру.

Затим су уследили текстови у прорежимским таблодима о томе како ће Вучић изгубити изборе „јер ће бити покраден попут Трампа“, а и устом дану први човек државе говорио је о томе на пољопривредном имању у Голубинцима, обраћајући се најпре председнику покрајинске Владе Игору Мировићу, а потом и новинарима телевизија под његовом контролом.

– Где је Игор? Где си, бре, отишао? Па дођи овамо. Знају људи да следе смене и политичке промене у Србији, па неће да буду уз мене, него уз победника – казао је Вучић, а затим је прешао на „поручено питање“ ТВ Пинка.

– Наши политички противници су сасвим у праву да ће ускоро бити смена власти. Имају добре кандидате. Један је променио шест партија, други није успео у цркви и духовном животу, па би сада мало да се опроба у световном. Ми ћемо покушати да нађемо адекватног кандидата који ће им се супротставити – додао је он.

Политиколог и аналитичар Бобан Стојановић сматра да Вучић све ово ради из два разлога. Један је алармирање својих активиста и чланова да се не опусте, иако су избори планирани за скоро годину и по дана, док је други разлог правдање евентуалног неуспеха у преговорима са представницима ЕУ, како би могао да их оптужи да желе да га скину са власти.

– Није му први пут. Он је то радио пред сваке изборе до сада, стварајући тако неку врсту полуатмосфере како он може да изгуби изборе и то служи као једна врста мотивације с једне стране њихових чланова који очекују неку врсту бенефита и одржавање борбене готовости. То је опомена њима да морају да дају своје време и ресурсе странци. Са друге стране, прича о губитку избора могла би да буде мотивација и бирачима, пре свега оној групи која чита таблоиде и гледа канале са националном фреквенцијом на телевизији, да не попусте у подршци Александру Вучићу и да стекну неки привид о томе колико је важно да изађу на изборе и гласају за њега – рекао је Стојановић.

– Други разлог је најављен дијалог са опозицијом уз посредство Европске уније. С обзиром на то да је његово бирачко тело поприлично проруски оријентисано, вероватно му је циљ да преговоре представи као страно мешање у питања која се тичу Србије. У месецима који следе вероватно ћемо на насловним странама таблоида гледати гледати како наводно странци руше Вучића, како Запад хоће да га уништи, како се Вучић бори за Косово, а странци хоће да скину и остало. Очигледно да своје бираче хоће да убеди да је тај дијалог уз посредство ЕУ рушење власти, а не преговори са опозицијом о изборним условима – додао је он.

На питање да ли је ово такође показатељ да су на помоли превремени избори, Стојановић није сасвим уверен, није у потпуности искључио ни ту могућност.

– Могуће, али ја сматрам да неће бити превремених избора и да њему одговара да буду спојени и председнички, и парламентарни и београдски избори напролеће 2022. Могуће да ће СНС већ ући у неку врсту формалне кампање годину и четири месеца пред изборе. Мислим да је више поента у томе. Колико сам испратио и колико сам чуо, СНС је већ кренуо у кампању „од врата до врата“ у Београду. Очигледно је у питању наредба члановимада да мора већ сада да се гази, да ће морати да гину наредних 16 месеци како би се задржао Београд – закључио је Стојановић.

Опозиција у Јеревану моли Москву за помоћ како би сачувала земљу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА