Најновије

Вацић за руске медије: О Карабаху, Космету и косовским терористима

Руска новинска агенција ФАН је објавила интервју лиудера Српске деснице Мише Вацића, који је он дао Телеграм каналу Балканска сплетница.

Миша Вацић (Фото: Српска десница)

Прва тема у интервјуу је био конфликт у Нагорно-Карабаху, а Вацић се сложио са председником Александром Вучићем да замрзнути конфликт може бити врло опасан, и да рат у тој регији доноси нове лекције.

'’Ми Срби имамо израз - „свако суди за себе“. Садашњи такозвани званичници самопроглашене „Републике Косово“, тачније привремених регионалних власти, људи су који су пре 20 година углавном били команданти терористичке организације „Ослободилачка војска Косова“, извршавали оружане нападе на органе реда и терорисали цивилно становништво на најкукавичкији начин - из заседа, како обично делују терористи. Стога је сасвим природно да они који су уз помоћ злочина и агресије приграбили власт на Косову и Метохији, све виде као претњу. Србија је као држава увек водила искључиво одбрамбене ратове, ми никада нисмо деловали као агресор. У вези са ситуацијом која се, на жалост, догодила у Нагорно-Карабаху, саосећамо и у потпуности изражавамо саучешће нашим православним пријатељима - јерменском браћом (Јерменска апостолска црква припада древним источним православним црквама - прим. ред.). Жао нам је што је таква судбина задесила народ Нагорно-Карабаха и у њој видимо директну паралелу са горком судбином Срба из Републике Српске Крајине.

Међутим, верујем да овај тужни догађај има један позитиван аспект. Потврдило је оно што је председник Србије Александар Вучић рекао - замрзнути конфликт може бити „одмрзнут“. Већ сам рекао (а ово су цитирали руски медији) да је овај случај показао да је Азербејџан, на чијој је страни међународно право о територијалном интегритету, успео да поврати спорну територију војном интервенцијом. По питању Косова и Метохије на страни Србије је још више: не само међународно право, потврђено Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, већ и историјско право, које сматрам значајнијим. Међународно право се неправедно гази грубом силом, а историјски корени су вечни за правично утврђивање ко поседује одређену територију'’, рекао је Вацић.

Што се тиче пасивности савеза ОДКБ током конфликта на Јужном Кавказу, Вацић је рекао да је неумесно оптуживати Москву за то, јер јерменија сноси одговорност зато што није извршила потпуну мобилизацију. Он је додао да се приче о издаји могу адресирати искључиво на премијера Јерменије Никола Пашињана, и да Русија није реаговала зато што ни сама Јерменија није одреаговала.

Било је речи и о пројекту '’Велике Албаније'’.

'’Што се тиче пројекта Велике Албаније и укидања границе између Албаније и лажне „Републике Косово“ - желим мало да се нашалим, помињући историјске чињенице. Слажем се да се мора одустати од граница између косовске квазидржаве и Албаније, јер та граница није постојала 1912. и 1913. године. Тада су у Првом балканском рату српске трупе ослободиле Косово и Метохију, Стару Србију, јужну Србију и северну Албанију.

Тријумфално смо ушли у Драч и Скадар, а тада није било границе, о чему говори Еди Рама, јер су северна Албанија и Косово и Метохија били под војном и државном контролом Срба. Те територије су ослобођене у границама једне државе - Србије. Било је то пре сто година, а као што знамо, историја је циклична. Између Албаније и Косова и Метохије није постојала граница ни пре турске окупације Балкана у 15. веку - ове територије биле су део српског краљевства.

Реалност је да ова граница неће бити укинута: ми не тврдимо да нападамо друге државе, али никоме нећемо давати своје територије на поклон. Будући да су Косово и Метохија саставни део Републике Србије, јасно је да ће граница између Србије и Албаније остати.

Еди Рама својом изјавом потврђује колико је пројекат Велике Албаније опасан - заправо је то хибридна исламска држава која би могла да се појави у срцу Европе. То се неће догодити. Не треба им само Србија, већ и део територије Црне Горе, Северне Македоније, Грчке - а то би угрозило не само балканске земље, већ и Европу, па чак и Руску Федерацију'’, закључује Вацић.

О терористима на Космету Вацић је рекао следеће:

'’Сада територија самопроглашеног Косова има највећу концентрацију милитаната (у процентима по глави становника - прим. аут.) који се боре на страни Исламске државе. Верујем да се може ставити знак једнакости између милитаната таквих организација и шиптарских терориста, јер уништавање храмова, уништавање историјских споменика и одсецање глава методе су које исламистички фундаменталисти користе ма где се налазили'’

О вређању Срба у црногорском парламенту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА