Најновије

РУСИ СПРЕМИЛИ ПЛАН ЗА АРКТИК: Поново ће отворити специјалну лабораторију, која је угашена пре три деценије! (ВИДЕО)

У Русији је поново отворено специјално истраживачко постројење са задатком да тестира оружје које може да издржи температуре смрзавања и сурове временске услове на крајевима света.

Руска војска. (Фото: Јутјуб)

Централни научно-истраживачки институт за прецизно машинско инжењерство, са седиштем у непосредној близини Москве, објавио је у четвртак да је лабораторија добила државну сертификацију и да ће ускоро започети испитивање.

Овај институт основан је још у време Совјетског Савеза, међутим, временом је пропао, па је његова опрема из тога времена замењена и обновљена, пише "Раша тудеј".

У саопштењу за штампу, шеф научног и техничког центра Института рекао је да је "сертификација последњи корак ка обнављању овог јединственог технолошког достигнућа које је изгубљено након пада СССР-а".

Он је такође истакао да ће полигон започети истраживања на великом броју оружја, укључујући пушке, специјално израђене бацаче граната и топове малог калибра који могу бити ефикасни и на „екстремним температурама“ и до минус 60 степени.

Услови у Институту су пројектовани тако да опонашају окружења попут Арктика, али са потенцијалом да се створи амбијент и других потенцијалних ратишта. Тестови којима се утврђује да ли оружје може да издржи и тропске климе изводиће се у комбинованој комори за топлоту и кишу, док комора за прашину опонаша притиске које пустињски услови врше на механизме за пуцање.

Арктик је представљен као потенцијална тачка војних сукоба, јер Русија, САД, Велика Британија, Канада и Кина изводе вежбе у том региону и раде на усавршавању својих способности за сукоб на екстремно хладном времену. 

Кремљ се огласио поводом изјаве Зеленског! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА