Најновије

ИМА ДА ПЛАТЕ СВИМ ГРАЂАНИМА: Правни тим тужи државу Србију због ванредног стања, маски, присиле, тортуре (ВИДЕО)

Адвокат Милан Босика је казао да правни тим, на чијем је челу, спрема тужбу коју ће поднети Међународном суду против државе Србије и надлежних државних органа због, како је рекао, противзаконитог и противуставног увођења ванредног стања.

Босика (Фото: Јутјуб/ pixabay)

Босика је објаснио која права су прекршена грађанима Србије у току трајања пандемије.

- Прекршене су по Уставу основне људске слободе, као што је слобода кретања. Ванредно стање је нелегитимно уведено, јер га није увео орган у чијој је то надлежности. Посебна прича је полицијски час који смо ми имали у марту и притварање грађана на 300 заражених. Док данас на две или три хиљаде заражених имамо ванредну ситуацију. Са правног становишта све су то озбиљни доказио за тужбу. Маска као средство заштите није нигде дефинисана јасно законом, тако да нико нема права да наметне грађанима да носе маске – нагласио је Босика.

Он је истакао да ће се српски авокати придружити тужби светских правника из Немачке, Америке, Италије , Француске и Хрватске.

Босика је говрио о ношењу маски и казнама за исте, за које тврди да су незаконите, забрани дочека Нове године, као и о последицама на психолошко стање грађана Србије изазвано пандемијом вируса корона.

- Према члану 54. Устава Републике Србије, народским је језиком речено, нико нема право да вам забрани окупљање на отвореном и у затвореном простору. Одлуке које доноси Кризни штаб, који је формиран тек у септембру ове године званично, нису правно обавезујуће и нису у складу са Уставом.  А све одлуке које су они доносили до септембра ништа не значе и тек нису биле обавезујуће законски и правно, јер их доносио орган који није постојао нигде предвиђен законима наше државе - казао је Босика.

Ко све може да тужи државу, какве ће одштете бити и ко ће и како моћи од грађана да их наплати када поступак, за који је убеђен да ће бити решен у корист грађана, а на штету оних који  су мере уводили буде завршен, погледајте у интервју који следи.

Човек из сенке прети да постане Путинов највећи ривал. Руски лидер га поставио да буде послушан, али би он могао да се осили. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Глас јавности

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА