Најновије

АКО СЕ ТО ДЕСИ, ДРЖАВА ЗАТВАРА СВЕ: Др Кон о новим мерама уочи празника

Издржљивост система је на границама. Пуњења болница ће и даље бити, без обзира на то што је у Београду дошло до стабилизације ситуације - истакао је данас др Предраг Кон.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Он је гостујућу на ТВ Прва рекао да ћемо у току ове недеље видети ефекте мера.

- У Београду се већ види благи пад, али и даље је притисак на болнице велики и то нарочито у престоници. И даље се велики број Београђана лечи ван свог града - рекао је др Кон и додао "да ћемо већ већ данас имати од 1.200 до 1.400 за Београд, али ћемо онда имати и 1.800 новозаражених".

На високом нивоу број новозаражених се стабилизовало и у Новом Саду, додао је.

- Сада је најважније да је хоспитализација и даље врло висока и то је највећи проблем - истакао је др Кон и додао да је "издржљивост здравствнеог система на својим границама и да нема ништа да може да издржи безгранично".

На констатацију водитељке да ће ускоро слава Свети Никола, па онда Нова година и божићни празници, др Кон је рекао да је ту "најважнији од свега долазак наших из иностранства".

- Ту мора припрема да се направи, мораће да буду карантини и излолације, о томе ће бити речи на следећем састанку - рекао је он.

На питање да ли ће за њих бити обавезан PCR тест, он је рекао да је струка "комплетно предложила шта ће да се ради" и нагласио да је "затварање граница немогуће".

Поред тога, наводи и да смо сада у пику, а да је Београд у пику био претходне две недеље.

- Моје мишљење је, да ако нисмо у стању да схватимо ову ситуацију онда то држава једноставно мора да прихвати да затвори све - додаје.

Његова порука је да ћемо изаћи из свега овога, а у овом тренутку је најпаметније да се носе маске, држи дистанца и користе средства за дезинфекцију.

Раније данас је и директор Инфективне клинике КЦС доктор Горан Стевановић апеловао је на грађане да се не лече сами код куће.

- Сви пацијенти којима није потребна кисеоничка потпора размештати у установе где нема централног снабдевања кисеоником. Број преглада у тријажним центрима не пада, а забрињава да нам се у последње време јавља све више пацијената с тешком клиничком сликом који су се лечили сами - истакао је Стевановић и додао да нам у овом тренутку једино што може да нам помогне јесте поштовање мера.

Подсетимо, у последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 14.486 особа, њих 5.809 је позитивно, док је нажалост 58 особа преминула.

Према последњим подацима МИнистарства здравља и Института "Батут" на респираторима у болницама широм Србије налази се 278 пацијената.

Да ли ће онлајн заменити реалан живот, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА