Најновије

СУДБИНА КОСОВА ЋЕ СЕ РЕШАВАТИ У ПАРИЗУ! СВЕ ЈЕ ДОГОВОРЕНО: Овај човек је поставио услове и Београду и Приштини!

Председник Француске Емануел Макрон спреман је да организује самит у Паризу на којем би лидери Београда и Приштине, а уз посредство канцеларке Меркел и високог представника ЕУ Ђузепа Бореља, обновили дијалог и пронашли најбоље могуће решење за косовски проблем.

Савет безбедности УН, Косово (Фото: Синхуа/Правда)

Француски шеф државе је ову опцију понудио у писму новоизабраном косовском премијеру Аљбину Куртију, у коме му честита избор на ту функцију. Он је истовремено затражио укидање такса на српску робу како би се омогућио наставак дијалога.

- Први корак би требало да буде наставак дијалога, за који сам спреман да посредујем, организовањем самита у Паризу ускоро са лидерима Косова и Србије, у сарадњи с канцеларком Меркел и високим представником ЕУ Борељом - написао је Макрон.

Макрон је навео и да наставак дијалога подразумева акције обе стране.

- То значи обуставу стопостотне таксе од Косова и да Србија обустави кампање против признавања Косова - написао је француски председник.

Тако се у игру око решења Косова, поред САД, поново укључују Емануел Макрон и Ангела Меркел, а крајњи циљ свима је исти - коначан споразум између Београда и Приштине. Косовски председник Хашим Тачи рекао је да очекује потписивање договора до краја године, што је прокоментарисао и председник Србије Александар Вучић, оценом да постизање коначног споразума не зависи од политичких жеља, већ од политичке реалности и спремности Албанаца да разговарају о компромису.

- Седам година слушам ту изјаву. То не зависи од политичких жеља, већ од политичке реалности и спремности Албанаца да разговарају о компромису - рекао је Вучић у Минхену.

Председник Србије је навео и да се на Минхенској безбедносној конференцији не преговара о статусу и статусним питањима Косова, као што то оптужују поједини лидери опозиције, већ се разговара само о стварима које Србији иду у прилог, као што је обнављање железничког саобраћаја између Београда и Приштине.

- То су речи очајника. Ми о статусу не преговарамо, чак и не разговарамо о томе, већ само о слободном протоку људи и бизниса - поручио је Вучић.

Курти: Споразуми у Минхену о железници и аутопуту склопљени без мог знања

Упитан колико су важни договори и потписана документа, Вучић је рекао да је увек боље када се разговара, него када дијалога нема.

- Добро је све што није дестабилизација. Код нас су све усијане главе и лако је напасти некога и добијати политичке поене критиком другог, ја мислим да је важно да се сачувају мир и стабилност - поновио је Вучић.

Истовремено, у Минхену су јуче потписани писмо о намерама за обнову железничког саобраћаја, као и изјава о намери за завршетак изградње ауто-пута од Београда до Приштине. Потписивању докумената присуствовали су председник Србије Александар Вучић, специјални изасланик председника САД Ричард Гренел и председник косовских привремених институција Хашим Тачи.

Председник Вучић рекао је да је веома срећан због напретка у односима са Приштином по питању успостављања саобраћајних веза, што омогућава слободан проток капитала, људи, робе и услуга, те захвалио на помоћи председнику САД Доналду Трампу.

- Ово што је потписано значајно је због слободе кретања, протока робе, капитала, услуга и људи. Срећан сам што видим данас напредак и много хвала Трампу и Гренелу у име Србије, јер сви осећамо да ћемо од овога имати бољу будућност и да ћемо осигурати мир за наредне деценије - рекао је Вучић по потписивању документа.

Вучић је захвалио председнику САД и амбасадору Гренелу на великом интересовању за овај регион.

- Људи желе посао, наду, економију и бољи живот. А значај овог што је потписано јесу нови послови - истакао је Ричард Гренел.

Амерички дипломата каже да, као што је председник САД Доналд Трамп рекао да је поносан на америчку економију, тако је и он поносан када се људима обезбеди посао.

- Желимо да унесемо енергију у овај процес, дијалог и да не гледамо само политичка питања - истакао је Гренел.

Ово је део акције САД за убрзање доласка до компромиса између Београда и Приштине, а аналитичари су сагласни да ће притисак на обе стране стизати баш из Вашингтона.

- Сад очекују конкретне резултате до краја године. Видећемо да ли ће то бити узајамно признање или свеобухватни правно обавезујући споразум. С друге стране, у Србији избори ништа неће променити. Зато треба очекивати оштар притисак САД да се постигне споразум, а САД знају како да притегну и Приштину и Београд - објашњава Александар Попов, директор Центра за регионализам.

Прочитајте ОВДЕ  какве су то нове гнусне увреде упућене Србима.

Извор: Блиц/espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА