Најновије

УН: Ембарго на продају оружја Либији бесмислен!

Ембарго на продају оружја Либији којим се жели зауставити сукобе постао је бесмислен због опетованих кршења, оценила је у Минхену висока службеница Уједињених народа позивајући да они који га крше за то одговарају.

Либија (Фото: Јутјуб)

"Ембарго на продају оружја постао је виц, сви овде заиста морамо учинити више", рекла је заменица посебног УН-овог представника за Либију Стефани Вилијамс на рубу 56. безбедно конференције у Минхену, преноси Хина.

Вилијамс је такву оцену изнела након састанка министара спољашњих послова који су разговарали о развоју стања у Либији од јануарског самита у Берлину на којем је договорено да ће се ембарго поштивати и да се стране силе више неће мешати у унутрашња питања Либије.

Међутим, од берлинског састанка борбе у Либији се настављају унаточ позивима за прекидом ватре.

"Сложено је јер се ембарго крши на копну, мору и у ваздуху али његово поштовање мора се пратити и мора се одговарати за његово кршење", рекла је Вилијамс новинарима, упозоривши да је Либија преплављена напредним оружјем.

Неколико земаља које подржавају супротстављене фракције у Либији опетовано крше ембарго, по УН-у, који је већ пре за то оптужио Уједињене Арапске Емирате, Египат и Турску.

Кршења ембарга

Након Берлинске конференције кршења ембарга постала су још чешћа, на што је УН упозорио не именујући никога директно.

Либијска национална армија коју води генерал Калифа Хафтар бори се од априла 2019. против снага оданих међународно признатој влади националног јединства (ГНА) у Триполију за надзор над главним градом. УАЕ и Египат подржавају Хафтара, а Турска ГНА.

Представници 13 земаља уплетених у либијски сукоб, укључујући Египат, УАЕ и Турску, окупили су се на маргини конференције о сигурности у Минхену како би разговарали о развоју ситуације у Либији месец дана након састанка у Берлину одржаног 19. јануара.

Након сусрета објавили су заједничку изјаву у којој се наводи да су разговарали о кршењима ембарга на продају оружја Либији, за која се каже да су "за жаљење", и "поновно изражава одлучност да се придонесе његовој потпуној спроведби".

Но не спомиње се како ће се поштовање ембарга пратити, како ће га се проводити и хоће ли бити последица за његово кршење.

Немачки министар спољњих послова Хеико Мас рекао је да жели да министри спољашњих послова ЕУ-а у понедјељак донесу одлуку о својој улози у праћењу поштовања ембарга.

"Сви морају знати да, ако буду кршили ембарго у будућности, тада крше УН-ову резолуцију и да то не може проћи без последица", рекао је.

Прочитајте ОВДЕ    зашто је Еспер закукао.

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА