Најновије

ДРЖАВЉАНИ СРБИЈЕ ИЗ ВУХАНА СЛЕТЕЛИ У ФРАНЦУСКУ! Они ће бити у карантину 14 дана!

Четворо држављана Србије које је ноћас евакуисано из Вухана, епицентра заразе коронавирусом, слетело је данас у Француску.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Други авион повратника из Кине, међу којима је и летворо српских држављана управо је слетео у војну базу у граду Истр, објавио је портал Ла Прованс.

Како су јавили, у авиону је 245 људи, укључујуц́и педесеторо деце: 65 Француза и 180 странаца, међу којима је и четворо Срба.

Око 65 француских држављана биће у карантину или у летовалишту Кери-ле-Руе на југу Француске или ватрогасном тренажном центру код Ео-Ен-Провенс, рекао је државни секретар за дечију заштиту Адријен Таке новинарима.

Француски министар спољних послова Жан-Ив ле Дријан рекао да су авионом превезени држављани 30 земаља.

- Они су прошли контролу, нису заражени, али је, у оквиру превентиних мера, предвиђен карантин. Француска је предвидела карантин од 14 дана или да их ми преузмемо - рекао је раније министар иностраних послова Ивица Дачић.

Број заражених новим коронавирусом премашио број оболелих од САРС-а, епидемије из 2003. године, с којом се често пореди новонастала. 

Од овог вируса преминуло је 305 особа, а забележен је и први смртни случај ван Кине – на Филипинима, где је преминуо кинески држављанин (44) из Вухана пошто му је констатована тешка упала плућа.

Своје држављане из епицентра заразе извлаче и Сједињене Државе, Француска, Велика Британија, Индија, Јапан, Тајланд, а у суботу увече је авионом из Вухана евакуисано и више од 100 држављана Немачке.

Истовремено, Кина чартер летовима из иностранствама кући враћа грађане провинције Хубеи.

Двадесетак кинеских градова је у карантину, али читава Кина живи у некој врсти незваничног карантина, будући да су поједине земље, попут Америке и Аустралије, укинуле до даљег летове ка Кини, а Русија је затворила границу.

Прочитајте ОВДЕ  шта то чини Кина да спречи ширење коронавируса.

ИЗвор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА