Најновије

ПУТИНОВО НОВО ОРУЖЈЕ! Постали су сила, више не зависе ни од кога, све производе сами и још извозе!

Никада више из Русије неће ићи слике у свет сличне онима из владавине Јељцина када су у продавницама рафови били празни, а са Запада су слали храну из ратних резерви да би ту велику земљу спасили од глади.

Владимир Путин (Фото: kremlin. ru)

Недавно је председник Путин потписао нову доктрину прехрамбене безбедности Русије, у којој се прецизира како ће из сопствене производње обезбеђивати своје тржиште месом, млеком, воћем, поврћем и, наравно, житарицама.

У наредна три месеца нова руска влада ће утврдити план реализације ове доктрине. Кад је доношена водило се рачуна да се не може говорити о безбедности земље ако се не осигурају довољне количине хране.

А Русија има амбициозне планове и да повећава извоз хране у десетак држава. Велике количине жита се извозе у Египат и Турску.

Амбициозни планови предвиђају да се повећа број обрадивих површина. Није никаква тајна да су после распада СССР била запуштена бројна пољопривредна добра - колхози и совхози - што се одразило и на смањење производње. Сада власти желе да се на модеран начин организује пољопривредна производња како би приноси били на светском нивоу.

Западне санкције 2014. имале су у том смислу позитиван ефекат и стимулативно су деловале на домаћу производњу хране. Тако је, рецимо, 2019. била рекордна производња шећерне репе, сунцокрета и соје. Последњих година стално је производња житарица већа од сто милиона тона.

Да уложена средства у прављење стакленика дају резултате показује и то да сада у току целе године у руским самопослугама и на пијацама има свежег поврћа и салата.

У руској влади истичу да Русија стимулише своју пољопривреду не само да би обезбедила довољне количине хране за грађанство, већ и за извоз. У 2019. извезено је хране у вредности 25 милијарди долара, што је за милијарду више од плана.

Више нема потребе за увозом пилетине, јаја, свињетине и овчетине. Сада Русија извози пилеће месо и јаја. Још увек се увози говедина, јер је циклус производње дужи. Новопечени руски бизнисмени радије улажу новац тамо где се брже окреће. Због тога још увек нема довољно фарми за узгој јунади, па се не може до краја задовољити потреба за млеком.

У Русији се сада производи много сира. Чак 59 фабрика производи познатије сиреве. Произвођачи који су научили да праве сиреве по италијанској технологији са поносом истичу да могу да се такмиче са оним западним. Али, њихове цене су високе за просечног Руса.

Што се тиче асортимана, понуда је заиста јако велика, од крављих, овчијих и мешаних па до сирева направљених од козјег млека. Не скрива се и да међу произвођачима има превараната који мешају млеко са палминим уљем и од тог коктела праве сир.

Више новца него наоружања

Када је на једном саветовању у Кремљу пре неколико година тадашњи министар пољопривреде Александар Ткачов, бивши комсомолац и комуниста, а од 2015. до 2018. министар пољопривреде, изјавио да Русија може знатно више да зарађује од извоза пољопривредних производа него од оружја за многе је то био шок. Та његова изјава се поготово није свидела моћном лобију произвођача оружја. Међутим, подаци су били неумољиви и показало се да је Ткачов у праву, поготово што извоз житарица и друге хране стално расте.

Прочитајте ОВДЕ   који су то Трампови „дилови“ на Балкану!

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА