Најновије

СВЕ ИЗВЕСНИЈЕ ДА ЋЕ ДОЋИ ДО СУКОБА: "Варница може да запали Црну Гору, постоји нота хушкања!"

Председник Атлантског савета Србије Владан Живуловић као главну поруку анализе коју је о писању медија о спорном Закону о слободи вероисповести, урадила истоимена невладинаорганизације Црне Горе, а у којој се тврди да главна кампања против закона долази из Србије и Русије, види као поруку "да знате-ми знамо. . . " и оцењује да је њен циљ да се предупреде евентуално нежељене последице.

Полиција Црне Горе (Фото: Јутјуб)

Сматра да порука која проистиче из анализе Атланског савез Црне Горе није да се не пише о спорном закону, вец да се не пише на начин који би, сем укидања тог закона, довео до запаљивих ситуација и сукоба у Црне Гори.

"Једна варница у Црној Гори, ако до ње дође, може да доведе до озбиљнијих сукоба, па и братоубилачког рата, што наравно нико не жели", упозорава Живуловић и додаје да је ситуација је у Црној Гори јако осетљива, и да је ова земља сада слично подељена на 50-50, као и пред референдум 2006. године. У таквој ситуацији, сматра, реакција српских медија мора бити "истанчана" јер једна варница може бити довољна да доведе до сукоба.

Подсећа да Црна Гора, има лоше искуство са покушајем државног удара у тој земљи, када је, како каже, "екипа која је стигла из Београда" била похапшена, "те су они посебно осетљиви на ову ситуацију и зато се баве проучавањем тога".

"Атлантски савез Црне Горе има један огранак који се бави анализом медија, лажних вести. Они се озбиљно баве тиме већ годину дана. Није тајна да су финансирани од министарстава одбране Велике Британије и Сједињених Америчких Држава, као и Естоније, а мислим да је чак и Фејсбук укључен", каже Живуловић.

"Не браним став званичне Црне Горе али сам убеђен да је тачна информација из извештаја о 20.000 информација из Београда", каже Живолувић и напомиње да се таблоиди који се бави Црном Гором баве се и Србијом и пишу лжне вести, попут 'НАТО напада Србију данас', 'НАТО напада сутра', биће бомбардовање'... и "ником ништа".

Али, скреће пажњу Живуловић, Црна Гора је чланица НАТО и да она другачије реагује и има обавезу да реагује када су овакве ситуације у питању.

"Ја подржавам права српског народа у Црној Гори и подржавам да Српска православна црква задржи власништво над својином и то је потпуно неспорно, међутим кроз овај извештај и кроз ове извештаје који су се појавили у српским медијима постоји једна нота хушкања", оцењује он.

Наводи да Атлантски савез Црне Горе поседује софтвере и програме који су специјализовани управо за таква истраживања и убеђен је да се ти медији више сами препоручују јавности, него што имају било какву озбиљну подршку Русије за такво писање, али истиче да није тајна да тренутно "бесни" такозвани "хибридни рат" између Запада и Русије, а да су и једна и друга страна врло осетљиве на дезинформације.

"Русија покушава да оптужи САД да су утицале на доношење овог закона, док са друге стране Американци да би показали да нису умешани у ту причу, сада покрећу иницијативе да владика Амфилохије седне са људима из власти Црне Горе", објашњава он.

Каже да и САД и Русија имају своје интересе на овој територији и да свако од њих гледа да искористи најбоље капацитете које поседује.

Одговарајући на питање да ли је пракса атлантских савеза или савета да се баве анализом медија, као што је случај са Атлантским савезом Црне Горе и оптужбама упућеним Србији, Живуловић каже да поред Атлатског савеза у Подгорици који се бави анализом медија и тиме шта се дешава на медијском пољу, слично постоји и у неким другим атлантским савезима, попут оног у Литванији и Естонији.

"У Великој Британији имате и друге невладине организације које се баве тиме и које су у директном сукобу са руском државом, јер су Руси недавно једној британској организацији хаковали систем и показали све рачуне и сав доток новца и одакле је дошао, да би се уопште бавили тиме", каже Живуловић.

Понавља да у свету "бесни рат" на том пољу и закључује да је добро што није реч о оружаном сукобу, већ о "хибридним ратовима" између Запада и Русије.

Ђукановић лако може да падне! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА