Најновије

АМЕРИКАНЦИ ПРЕТЕ СРБИЈИ ЗБОГ ПАНЦИРА: Одустаните од трансакција са Русијом или следе....

“Позивамо све наше савезнике и партнере да одустану од трансакција са Русијом које би могле да доведу до увођења санкција под Законом о супростављању америчким противницима кроз санкције (ЦААТСА)", саопштио је Стејт департмент у писаном одговору на питање да прокоментарише испоруке првог дела руског противваждушног ракетног система „Панцир С“, који је прошле суботе из Русије стигао у Србију.

Руски систем "Панцир С" (Фото: Mod.gov.rs)

"У разговору са високим владиним званичницима смо више пута изразили забринутост због куповине руске војне опреме од стране Србије, укључујући и куповину система Панцир", навео је портпарол Стејт департментa.

Из Европске уније је претходно саопштено да је за напредак на путу евроинтеграција, "потребно да Србија усагласи своју спољну политику са спољном политиком Европске уније, у складу са преговарачким оквиром”.

“Влада Србије је интеграцију у Европску унију означила као стратешки приоритет државе. Очекујемо да се Србија понаша у складу са обавезама које је преузела”, саопштио је у писаном одговору Петер Стано, портпарол високог представника за спољну политику и безбедност ЕУ Жозепа Бореља.

Договор о куповини руског ракетног система “Панцир С” Србија и Русија су постигле током заједничке војне вежбе “Словенско братство” одржане октобра 2019. Како је тада саопштено две стране су се сагласиле о куповини укупно шест система “Панцир С”.

Сума коју је Србија платила Русији за ракетни систем "Панцир С" непозната је јавности. На светском тржишту војне опреме један ракетни систем тог типа кошта између 13 и 14.6 милиона долара, у зависности од верзије.

Говорећи о новој испоруци руског оружја Србији генерал потпуковник Фредерик Бен Хоџис, бивши главнокомандујући америчких копнених снага за Глас Америке је рекао да му није јасна сврха коју ће тај одбрамбени систем имати у Србији.

“Питам се чему ли ови системи служе? Од кога Србија сматра да треба да се брани? Запад је неуморан у проналажењу начина да приђе Србији. И не представља никакву претњу Србији", изјавио је Хоџис.

Србија, кандидат за чланство у Европској унији, одржава блиске односе са Русијом.

Истовремено је активна чланица Партнерства за мир (програма војне сарадње под окриљем НАТО-а) и потписница Споразума о војној сарадњи Србије и Русије из 2013. године.

Због све чешћих набавки наоружања из Русије, специјални представник америчког државног секретара за Западни Балкан Метју Палмер изразио је 2019. забринутост САД због присуства руске војне опреме у Србији.

Званичници Европске уније, али и бројни извештаји Европске комисије (документи у којима се процењује напредак и квалитет реформи државе на путу ка чланству у ЕУ) указивали су на потребу да Србија у већој мери своје спољнополитичке приоритете усклађује са политиком ЕУ.

Осим са Русијом, Србија блиске политичке и економске везе развија и са Кином.

Такође, Руска федерација руководству Србије пружа подршку у вези са спољнополитичким питањима попут спора који има са Косовом, некадашњом покрајином која је пре дванаест година прогласила независност. Београд и Приштина воде преговоре уз посредство Европске уније, који су блокирани од новембра 2018.

Прочитајте ОВДЕ зашто је војска Србије у пуној приправности.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА