Најновије

КРВ ЈЕ ПРОЛИВЕНА И ТУ НЕЋЕ БИТИ КРАЈ: Путин открива праву цену Ердогановог пријатељства док се Вашингтон смешка

Званичници у Вашингтону сигурно морају да пригуше смех док гледају како се њихове колеге у Москви боре са проблемом добро познатим у Пентагону. Проблемом званим Реџеп Тајип Ердоган.

Путин и Ердоган (Фото: kremlin. ru

Филозофски настројени руски званичници вероватно су приметили да је у питању фер преокрет - годинама уназад су управо они са подсмехом упирали прстом док је председник Турске затезао односе са Америком, размећући се оштром реториком и поступцима према америчким савезницима, од Курда у Сирији, преко Израела и Грчке, до Уједињених Арапских Емирата.

Руси су добили више од пуког задовољства од Ердогановог провоцирања Америке, пише "Москов Тајмс". Владимир Путин је ту ситуацију искористио да ослаби НАТО и да осигура уносне послове са Турском, од продаје војне опреме до гасовода.

Како би сачувао статус Ердогановог најбољег пријатеља, Путин се помирио са регионалним и међународним амбицијама турског лидера. Следећи пример двојице америчких колега, Барака Обаме и Доналда Трампа, Путин је игнорисао Ердоганову ратоборну реторику против руских савезника, попут сиријског председника Башара ал Асада и либијског генерала Калифа Хафтара.

Руски лидер се чак смешкао и када су Ердоганове акције закомпликовале и његове личне амбиције. Војна инвазија Турске на север Сирије срушила је наде Москве да ће Асад поново успоставити контролу над целом земљом. Турске трупе сада стоје на путу Хафтару да поново заузме Триполи.

Као што су Американци и Европљани пре њих, Руси сада откривају да се друговање са Ердоганом увек обије о главу и да долази заједно са честим претњама о прекидању савеза.

У недавном телефонском позиву Ердоган је упозорио Путина да ће Турска реаговати "најоштрије" ако турске трупе у Сирији претрпе још неки напад Асадових снага. И, наравно, упозорио је да би руско-турски односи могли да поделе Сирију.

Сада је проливена крв са обе стране. Као одговор на артиљеријски напад у ноћи између недеље и понедељка, Ердоганове снаге су појачале нападе на Асадове положаје и Идлибу. У ескалираним борбама настрадало је неколико стотина сиријских војника и цивила.

Путинове могућности са Ердоганом су ограничене. Турска је потенцијално велики економски партнер за Русију и две земље желе да утроструче трговинску размену која тренутно износи 30 милијарди долара. И, наравно, Путин жели да стави тачку на несигурност НАТО-а око несигурности у турску посвећеност савезу.

Ердоган све то зна. Ако су његови односи са Америком и Европом неки показатељ, он ће и даље приморавати Русију да му чини уступке, у Сирији, Либији и ко зна где још.

Да ли ће Вашингтон искористити прилику као што је то Москва учинила када је ситуација била обрнута? Можда, али то би захтевало да се Путин супротстави Ердогану, а турски лидер да покаже жељу за повратком у окриље Запада.

Ако се дође до те тачке, Америка би морала да демонстрира све своје дипломатске вештине, боље од оних које је показивала претходних година, како би отоплила Ердогана.

За сада, међутим, амерички званичници могу мирно да уживању док Путин открива праву цену Ердогановог пријатељства.

Шта се десило у турбулентној недељи за пријатељство двојице лидера?

Све је почело у ноћи између недеље и понедељка у Сирији, држави у којој се Путин и Ердоган налазе на супротстављеним странама - руске снаге стоје уз председника Асада и помажу му да поврати контролу над целом територијом, док су турске снаге пре неколико месеци извршиле инвазију на север земље.

Место сукоба, као и много пута до сада, био је Идлиб. Асадова војска је током ноћи извршила артиљеријски напад на Ердоганове снаге, при чему је погинуло шесторо турских војника, а деветоро теже рањено.

Анкара је узвратила већ следећег јутра. Турски ловци Ф-16 напали су положаје сиријске војске у провинцији Идлиб. У 122 артиљеријска и 100 минобацачких напада на 46 сиријских објеката страдало је најмање 35 сиријских војника.

Одмах се огласило руско министарство одбране које је саопштило да су сиријске владине снаге, њихови савезници, пуцали на турске војнике јер Москва није била обавештена о плану турских војних операција.

- Турске снаге су се кретале у зони деескалације у Идлибу током ноћи и нашле су се на удару снага сиријске владе које су се у том тренутку бориле против терориста - наведено је у саопштењу.

Овакво објашњење није задовољило Ердогана.

- Одговорили смо на ове нападе и наставит ћемо то да чинимо. Они који сумњају у нашу одлучност ускоро ће се уверити да су погрешили. Руским колегама је упућен сигнал. Не стајте нам на пут - упозорио је турски председник, док је његова администрација поручила Путину да мора "боље да контролише Асадове снаге".

Турски напади у региону настављени су и у наредним данима. У њима је страдало више стотина сиријских војника и цивила, док је десетак хиљада људи било приморано да се исели, стварајући нови избеглички талас.

Ердогану ни ту није зауставио, већ је у уторак, дан након упућених претњи, посетио Украјину где је након разговора са украјинским председником Володимиром Зеленским поновио да "Турска не признаје нелегитимну анексију Крима и да подржава територијални интегритет Украјине".

У друштву председника Зеленског, Ердоган је поздравио почасну чету у Кијеву речима "Слава Украјини" на шта му је одговорено "Слава херојима". Тај поздрав су користили украјински националисти, а затим га је 2018. председник Петар Порошенко увео као службени поздрав у украјинској армији и полицији.

Иако је главни догађај за време боравка Ердогана у Кијеву био украјинско-турски пословни форум, медији у Кијеву истичу да ће гост из Турске потписати и уговор о финансијској помоћи од 50 милиона долара за потребе украјинске војске. Ту информацију је потврдио украјински амбасадор у Анкари Андреј Сибига.

Прочитајте ОВДЕ   ко је прогласио народни рат.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА