Најновије

УНАПРЕЂЕНИ АМЕРИЧКИ ПВО СИСТЕМИ СТИЖУ У РЕГИОН! Патриот ће преплавити Балкан

Током 2020. година румунска војска добиће технолошки најнапреднију верзију америчког система за противваздухоплову и противракетну одбрану “Патритот”. Букурешт је најновији корисник овог система у Европи и други на Балкану након Грчке. За његову набавку издвојено је 3,9 милијарде долара.

Aмерички систем за противваздухоплову и противракетну одбрану “Патритот” (Фото: army.mil)

За тај новац Румунија ће добити седам јединица "Патриота" са 28 лансера, 56 ракета ГЕМ-Т са повећаном способношћу за обарања балистичких ракета и 128 ракета ПАЦ-3. 

Пројекат технолошки најнапреднијег “Патриота” укључује модернизацију више склопова система и тестирање на полигону и реалним борбеним условима у Саудијској Арабији.

Пројекат под називом ПДБ 8.1 (Patriot Post Deployment Build 8.1) вредан 314 милиона долара водиће произвођач “Патриота”, америчка компанија Рајтеон, а заједнички га финансира 17 земаља активних и будућих корисника, међу којима је и наш сусед Румунија.

Систем ће бити унапређен како би могао да се бори против нарастајућих претњи из ваздушног простора, а идеја водиљиа биће искуства са терена у погледу обуке, одржавања и коришћења свих делова система у реалним борбеним ситуацијама.

Унапређена верзија “Патриота” имаће и унапређени кориснички интерфејс за борбену посаду ВМИ (Warfighter Machine Interface) који пружа тродимензионалну слику бојног поља.

Као још једну опцију, произвођач наводи већу отпорност на сајбер нападе и мање трошкове редовног одржавања.

Као део пројекта модернизације Грчка планира да пошаље јединицу “Патриота” са укупно 130 војника у Саудијску Арабију, како би заштитила саудијска нафтна постројења од напада Хута из Јемена и на тај начин проверила систем у стварној борбеној ситуацији.

Обе верзије ракета су коришћене у борбеним условима у инвазији на Ирак 2003. године и показале су високу прецизност (оборили су све Садамове ракете и два америчка авиона).

Кинези открили ко је произвео коронавирус! Више о томе ОВДЕ!

Извор: balkansec.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА