Најновије

ВУЧИЋ: Бесмислено је очекивати да ће Америка мењати став о Косову (ВИДЕО)

Поносни смо на историјско пријатељство са јеврејским народом, поручио је данас председник Србије Александар Вучић на Конгресу AIPAC у Вашингтону и најавио отварање званичног дипломатског представништва наше земље у Јерусалиму.

Вучић (Фото: predsednik.rs)

Председник је то рекао на Конференцији Америчко-израелског савета за јавне послове (АИПАЦ), на којој га је председник те најутицајније лобистичке организације, Беци Бернс Корн, представио као првог шефа државе са Балкана који учествују на скупу АИПАЦ, што су учесници поздравили аплаузом стојећи.

Председник је поздравио учесника на енглеском и хебрејском.

“Имамо веома комплексну ситуацију у региону. Разумите све проблеме са којим се суочавамо, али желим да кажем да покушавамо да нађемо најбољи начин да учинимо нешто званично у Јерусалиму и отворићемо веома брзо не само представништво ПКС, већ и државну канцеларију са званичном српском заставом. То је исто наш начин да покажемо поштовање према Јеврејима", подвукао је Вучић на конференцији АИПАЦ.

Истакао је да је поносан да може рећи да су Срби и Србија одувек били у тако добрим односима са Јеврејима да не може ништа додати томе.

“Волимо Јевреје И радићемо на даљем унапређењу односа”, поручио је Вучић.

Председник АИПАЦ Корн је рекао да је Вучић допринео драматичном побољшању односа са Израелом током свог мандата, као И да је Србија имала веома специјалну улогу у историји јеврејског народа И ционистичке историје.

Подсетио је да су родитељи Теодора Херцела рођени у Београду, а и да је Србија била прва влада која је подржава Балфорову декларацију.

Вучић је подсетио да је децембра 1917.званични представник Србије Миленко Веснић, не само подржао Балфорову декларацију, већ и рекао да Јевреји немају само право на формиране државе, већ и да треба да се зове Израел.

“Он је то учинио у најтежем тренутку по Србију", казао је он.

Такође је указао да је поносан што је пре две године са председником Израела Рувеном Ривлином, када је посетио Србију, могао да отвори улицу у Београду по имену Теодора Херцела.

Подсетио је и да су преци Рабија Алкалаја живели у Београду, као и да имамо лепе синагоге и улице назване по Јеврејима.

Вучић је истакао да пуно ствари може дефинисати заједништво два народа.

"Прошли смо сличну стравичну судбину у концентрационом логору ' Јасеновац' марионетске Независне државе Хрватске. Увек смо били заједно кроз историју, а подржавамо се и дан данас", нагласио је он.

Вучић је казао да је Србија учинила и недавно пар ствари које доказују наше пријатељство.

„Поред свега што нас је стално повезивало у прошлости, постоји и много ствари које смо учинили недавно. Тако смо 2016.постали једина земља у целој Европи која је донела закон о реституцији имовине жртава Холокауста, што значи да ми исплаћујемо новац јеврејским општинама и до сада смо исплатили више од 30 милиона", казао је он.

Вучић је истакао да је Србија недавно усвојила и нови предлог за Меморијални центар који служи сећању на све Јевреје које су нацисти убили у логору у Београду током Другог светског рата.

"Ја сам био и једини председник који је обележио 75-ту годишњицу ослобађања Аушвица подизањем заставе на згради Председништва. Жуту заставу са Давидовом звездом и натписом “Јеврејин”. То је био начин како су Немци обележавали током Другог светског рата Јевреје да би их понизили, а мој начин да кажем да је то знак поноса и да смо поносни да имамо ту заставу на председништву”, рекао је Вучић поздрављен уз стојећи аплауз присутних.

Вучић: Хвала АИПАЦ-u; АИПАЦ: Хвала Вучићу на јачању веза

Вучић је поручио да му је била част да говори на конференцији у Вашингтону, оценивши да Србија, Израел и САД могу много тога да постигну ако сарађују и ако се удруженим снагама заложе за заједничке интересе.

"Хвала руководству АИПАЦ на гостопримству", навео је Вучић на својим налозима "будуцностсрбијеав" на Инстаграму и "председникрс" на Твитеру и истакао да снажно подржава мисију АИПАЦ.

Председник је на Инстаграму објавио и фотографије са Конгреса АИПАЦ у Вашингтону, где је најавио отварање званичног дипломатског представништва наше земље у Јерусалиму.

Његову објаву "ретвитовао" је АИПАЦ и захвалио председнику Србије на доласку на конференцију и на његовом раду на "јачању веза између три земље".

Поруку Вучића "ретвитовала" је и међународна непрофитна едукативна произраелска организација "StandWithUS", која је захвалила Вучићу и Србији на томе што су "искрени пријатељи" Израела.

АИПАЦ - људи који сублимирају сву моћ света, Палмер и Гренел снажно за укидање такси

Председник Србије изјавио је да ће на конференцији АИПАЦ-а, покушати да на најбољи начин представи односе Србије и Израела, али и Србије и САД, указујући на велики значај тог скупа, јер је реч о једној од најмоћнијих организација на свету.

Вучић је истакао да на том скупу никада није било ни српског председника, нити премијера.

"То је најмоћнија и најзначајнија, не само лобистичка, али и лобистичка организација на свету. То су људи који сублимирају сву политичку и економску моћ савременог света, посебно западног. Ту нама није било места, а није ни сада било лако да добијемо место", рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Председник је поручио да ће покушати да на најбољи начин представи односе Србије и Израела, Срба и Јевреја, као и односе Србије и САД.

"Сви су научили да кажу лепе речи, али није то питање. Хоћемо да покажемо шта смо урадили, а постоје ствари које смо само ми у Европи урадили. Знамо са чиме долазимо, а да ли ћу то успети да изнесем на најбољи начин за земљу.. Даћу све од себе", истакао је Вучић.

Он је констатовао да јавност у Србији не разуме колико је важна конференција на којој ће говорити, која је, истиче, вероватно појединачно посматрано, најважнији догађај на којем је био и на којем ће бити.

"Али, некада смо у Србији сами себи довољни и мислимо да нам нико други није важан", приметио је он.

Вучић је истакао да ће остати записано у историји да смо имали прилику и изразио наду да ћемо је добро искористити.

"Надам се да ћемо умети да сагледамо, што ја нисам умео пре 20 или 15 година, а добар део наше јавности не сагледава целину колики је значај САД и Јевреја у свету, колико је значајно од њих добити подршку. Ако будемо ту нешто померили направићемо велики успех", уверен је он.

Упитан да ли ово види као политички изазов и преокрет, Вучић је рекао да не верује у преокрете, али да верује да је ова посета веома важна.

"Та њихова развојна финансијска корпорација је нешто што праве паралелно 'Једном појасу и једном путу'. Улагаће много новца, бориће се за америчку доминацију преко економије на светском нивоу, дакле улагаће све више у Западни Балкан, а и Србија је ту", рекао је Вучић.

Са друге стране, како је навео, Србија ће имати прилику да у 10-15 минута изнесе своје ставове на годишњој конференцији Америчко-израелског комитета за јавне послове АИПАЦ, пред 20.000 људи, међу којима су најмоћнији људи света, који одлучују не само о односима између Израела и Америке, већ и о односима других земаља са САД и Израелом.

"Покушаћемо то да искористимо, то је страховито важно", рекао је Вучић.

Он је додао да је бесмислено мислити да ће САД да промене мишљење по питању КиМ.

"Али ми можемо да покушамо да се боримо за своје интересе, да Србија буде представљена на другачији начин, да људи овде који су Срби буду поносни на то што долазе из Србије, да будемо поносни на односе са САД. То је наш посао и то ћемо покушати да урадимо", поручио је Вучић.

Председник Србије је додао да има "велику трему и огроман страх" пред обраћање на конференцији АИПАЦ.

"Све сам прочитао, чини ми се 500 пута и помислим да све знам, али после три минута као да сам све заборавио. То је ваљда проблем са одговорним људима који желе да допринесу својој земљи", рекао је Вучић.

Он је рекао и да ће ово бити прилика да говори о стварним односима између Срба и Јевреја и колико су нам судбине биле једнаке у прошлости, мада се како је додао, Холокауст не може поредити ни са чим.

"Заједнички су нам били логори, а и Јасеновац је наша заједничка судбина", закључио је Вучић.

САД показују већу заинтересованост за ЈИЕ

Вучић је истакао, након састанка са Палмером, да Америка показује све већу заинтересованост за ЈИЕ, што је и шанса за нашу земљу.

Вучић је, у Вашингтону у изјави новинарима, подсетио да је Палмер изасланик не само за Западни Балкан, већ и Југоисточну Европу, те да се бави и проблемима Турске и Грчке, не само нашим питањима.

"Разговарали смо о свим важним питањима региона, разменили мишљење и ставове. Америка показује све већу заинтересованост за проблеме који постоје у читавој ЈИЕ. Мислим да ће се то кроз различите видове показати“, подвукао је он.

Вучић је разговарао и да Адамом Боехлером којег је недавно председник САД Доналд Трамп поставио као лидера развојне финансијске корпорације, која је по први пут ставила Западни Балкан као интересантно место за инвестиције.

"Ако смем да кажем уз много не лаких ствари са којима ћемо се суочавати то је велика прилика за Србију. Посебно у шта желе да инвестирају је приватни сектор, и то је велика ствар која може драстично да допринесе нашем даљем развоју", рекао је он.

Палмер и Гренел снажно за укидање такси

Вучић је изјавио да Палмер и Ричард Гренел сматрају да је важно да се потпуно укину таксе Приштине, како би могло да се разговара о важним суштинским питањима.

Вучић је рекао да је захвалан и Геренелу и Палмеру на искрености и на томе што на снажан начин инсистирају на томе да се таксе укину, као и што не подржавају намеру Аљбина Куртија да делимично укине таксе.

"Они сматрају да је важно да се укину таксе да бисмо могли да разговарамо о важним, суштинским питањима. Мени није проблем да се састанем са Тачијем и Куртијем на панелима, али разговора о суштинским и статусним питањима неће бити док се не укину таксе. То сам рекао и Палмеру", истакао је Вучић и додао да се у противном може разговарати само о техничким питањима.

Каже да је то рекао и Палмеру, а да то зна и Гренел и додаје да је и правично да таксе буду укинуте.

Упитан да ли ће доћи до сусрета са Хашимом Тачијем, који је такође у САД, Вучић је казао да то још не зна.

"Немам ништа против сусрета, али чекам резултате о таксама. Да ли ћемо да се сретнемо негде нисам имао проблем, али стварних преговора о било којем статусном питању неће бити", истакао је Вучић и подсетио да се са Тачијем и Куртијем срео и у Минхену.

"Али, они неће бити на АИПАЦ-у и то је велика санса за Србију", рекао је Вучић.

Он је пренео и да се у САД суочавамо са кампањом коју су Албанци повели преко филма Хрвата, Јакова Седлара који покушава Србе да приказе у негативном светлу током Другог светског рата.

"Да је тобоже Недићева влада прогонила Јевреје, без историјских чињеница и стварних података, а како су их Албанци и муслимани спасавали од Срба", рекао је Вучић.

Он је додао да су притом помешали и годину када је Ајнштајн дошао у Америку, да у филму има и других грешака, али да ће га сутра пустити у Њујорку и Вашингтону.

"Покушавају на све начине да спрече да се глас Србије чује на АИПАЦ, али ја ћу покусати да одговорим на најбоље могуће начине", навео је он и поменуо колико је само новца дато да се не би поменуо Јасеновац на разним манифестацијама.

Тихи рат иза кулиса конгреса, Приштина ангажовала Енгела

Како пише "Блиц", изостанак представника албанских институција на Косову, конкретно председника Хашима Тачија, изазвало је "тихи рат" иза кулиса конгреса.

"Приштина је због тога ангажовала Елиота Енгела, који годинама уназад у Сенату, и по Вашингтону генерално, лобира у корист Приштини. То је био случај и овога пута, када је покушао да утиче на челнике АИПАЦ да откажу Вучићево обраћање, или да дају прилику и Тачију да се обрати", каже извор листа.

Таква молба, међутим, није услишена.

Америка тајним каналима увлачи Ердогана у рат са Русијом. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/ РТВ
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА