Најновије

СРПСКИ ПРИВРЕДНИЦИ СПРЕМНИ ЗА ОБНОВУ ТРГОВИНЕ: Први камиони са пшеницом кренули за КиМ!

Иако је уредбу о укидању стопостотних такси на робу из централне Србије влада у Приштини донела у петак вече, већ током викенда припремале су се прве количине намењене том тржишту, пише Данас.

Приштина (Фото: Pixabay)

За сада, ослобађање од таксе односи се само на сировине и јуче касно поподне првих шест камиона прешло је административни прелаз, а током јучерашњег преподнева очекивао се још један, потврдио је за Данас портпарол Царинске управе Косова Адриатик Павилеци.

„Према новој одлуци владе, кренуо је већ увоз без царина на сировине из Србије. Нису то још велике количине, већ нормалан увоз који је кренуо и у свим досадашњим испорукама. Реч је о пшеници, а већ постоје најаве да ће стизати и брашно, јер је влада укинула све дажбине на тај производ. Очекујемо и остале сировине, али не можемо да проценимо колике ће количине бити. За сада све протиче без проблем, процедуре су једноставне, исте као и пре увођења царина“ прецизира Павилеци.

И привредници из централне Србије кажу да су још од викенда, а и током претходна два радна дана имали контакте са старим партнерима, како би се сарадња наставила.

Директор Ваљаонице бакра Севојно Милија Брковић подсећа да су из те компаније на Косово раније одлазили производи од бакра, а да су од њих куповали секунадрне сировине.

„Већ јуче ми се јавио стари клијент, каже, таксе су пале али ће да падне и влада, тако да се још ништа не зна. Нама то није ни био неки значајан извоз. Додуше, термоелектрана Косово тражи неке цеви, то је озбиљна вредност, око милион евра. Верујем да ће то сада да иде, јер су они и пре скидања такси тражили и вероватно би добили дозволу да се ослободе, пошто смо ми један од ретких произвођача тих профила“, каже Брковић, који за разлику од свог сумњичавог клијента верује да ће таксе због притиска Америке, сигурно у потпуности бити укинуте.

У Бамбију се увелико припремају за повратак на тржиште Косова.

„Већ увелико нас контактирају стари дистрибутери са којима смо раније радили, јављају се и неки нови, па што се тиче поновног пласмана неће бити проблема. Више је проблем у капацитетима који су нам тренутно оптерећени у Србији јер је овде потреба за робом много већа него што је била раније, па не знам да ли ћемо одмах моћи да кренемо и на тржиште Косова.

Уз то, било је најава и очекујемо да ће бити неких административних и царинских баријера, али сачекаћемо да видимо како ће све то функционисати“, каже за Данас генерални директор Бамбија Драган Стајковић и додаје да је 90 одсто укупног пласмана пожаревачког кондитора на подручје Косова био „плазма“ кекес, и очекује да ће и потражња за њим бити највећа.

И у Имлеку верују да ће се вратити бар на север Косова, јер, како подсећа директор те компаније Бојан Радун, и пре увођења такси, због неусклађених санитарних и ветеринарских процедура, нису имали извоз осим у неке делове српских средина.

„Надам се да ће се та линија наставити“, каже Радун.

Након пандемије да се испита деловање Вучића и Владе током кризе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА