Најновије

ТАЊА ФАЈОН ЛУПИЛА ШАМАР СРПСКОМ РЕЖИМУ: “Позивам власти Западног Балкана да омогуће рад парламента! Суспендовање демократије није опција"

Председавајућа Делегације Европског парламента за Србију Тања Фајон позвала је власти држава Западног Балкана да омогуће рад парламената током пандемије коронавируса.

Тања Фајон (Фото: Јутјуб)

“Позивам власти држава Западног Балкана да осигурају уставну улогу парламената у надгледању мера предузетих за борбу против КОВИД-19. Суспендовање демократије није опција у овим тешким временима”, написала је Фајон на Твитеру.

Она је у објави означила и известиоца Европског парламента за Србију Владимира Билчика, као и Европски парламент.

У реакцији на твит Тање Фајон, Билчик је написао да, како се припрема пленарна седница Европског парламента ове недеље, ова институција наставља да прати развој догађаја на Западном Балкану.

“У овим временима кризе без преседана, од кључног је значаја да парламенти држава кандидата наставе да играју своје уставне улоге”, написао је Билчик.

Он је додао да парламенти морају да надзиру мере предузете за борбу против ширења и утицаја KОВИД-19, јер они представљају глас грађана.

“Демократија не сме да буде жртва пандемије”, закључио је известилац за Србију.

Од избијања пандемије коронавируса у региону почетком марта, са редовним активностима наставили су парламенти Албаније, Босне и Херцеговине и Косова. У Црној Гори је наставио да се састаје колегијум председника, чији су део председник Скупштине и председници посланичких група.

Парламенти Србије и Северне Македоније, који су претходно распуштени због расписивања редовних, односно ванредних избора, нису поново сазвани чак ни поводом проглашавања ванредног стања у ове две земље.

У Србији је председница Народне скупштине Маја Гојковић образложила неодржавање седнице препорукама Владе о неокупљању већег броја људи.

Свих 27 парламената земаља Европске уније учествовало је у доношењу ванредних мера у државама чланицама.

Прочитајте ОВДЕ шта је Горан Марковић поручио српским властима.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА