Најновије

ПРОЦУРИЛЕ ИНФОРМАЦИЈЕ! ЦИА ДРЖИ КЉУЧНЕ ДОКАЗЕ: Амерички извештаји из 2018. године бацају потпуно другачије светло на пандемију короне!

У јануару 2018, тачно две године пре него што је вирус SARS-Cov-2 цео свет бацио на колена, амерички дипломатски званичници у Вашингтону су послали два извештаја чији је садржај био класификован као "осетљиво, али не и поверљиво", преноси "Јутарњи лист".

ЦИА (Фото: Јутјуб)

Научници из САД крајем 2017. године посетили су Вухански институт за вирологију у склопу ширег истраживања те су остали затечени слабим нивоом биосигурности која не приличи лабораторији у којем се испитују потенцијално смртоносни вируси.

Први извештај, у које је имао увид новинар "Вашингтон Поста", упозорава на чињеницу да лабораторија у Вухану испитује типове корона вируса анализирајући потенцијал њихове трансмисије са шишмиша на човека, а да због изузетно лоших сигурносних стандарда у лабораторији постоји оправдана забринутост због нове пандемије вируса типа САРС.

Амерички су научници, пише, током посете вуханској лабораторији упозорили своје кинеске колеге да им недостаје стручног особља и опреме која поштује сигурносне захтеве лабораторија високог нивоа контаминације. Вухански центар за контролу болести, који се такође спомиње у извештајима као могуће изворно место заразе, послује на биосигурносном нивоу 2, што је знатно ниже од нивоа 4 који користе остали центри такве врсте.

Американци су се током те службене посете сусрели и са Ши Зенгли, вођом истраживачког пројекта који се бавио анализом корона вируса. Њен тим је у новембру 2017. године објавио истраживање у којем је доказано како су шишмиши из пећине у провинцији Јунан најизгледнији носиоци вируса САРС који је ескалирао 2003. године.

- Најбитнија информација у њеном истраживању била је да корона вируси типа САРС могу доћи у контакт с људским рецептором АЦЕ2, што говори у прилог закључку да се корона вируси могу пренети са шишмиша на човека. Из перспективе јавног здравства, сматрамо да је од кључне важности с великом дозом пажње надзирати будућа истраживања тога типа вируса, зато што због слабе сигурности у лабораторији постоји велика опасност од ескалације - наводи се у извештају послтом 19. јануара 2018. године, уз упутство како постоји страх да се кинески научници непотребно излажу ризику заразе.

Тај спорни обавештајни извештај појачано спомиње на вашингтонским ходницима поледњих седмица, а Трампова администрација наводно већ данима сумња да је извор вируса управо Вухански институт за вирологију.

Према информацијама "Њу Јорк Тајмса", америчка обавештајна служба није жељела јавно изнијети додатне компромитирајуће информације, али је један званичник CIA-е истакао да поседују још неколико кључних података који говоре у прилог тези да је вуханска лабораторија "изворно место" вируса SARS-Cov-2.

С тим се слажу и водећи амерички стручњаци, који су од почетка тврдили да теза о настанку вируса на вуханској пијаци не пије воду. Извештај кинеских званичника објављен у јануару 2020. године за првог пацијента наводи особу која није имала никакву повезаност са спорном пијацом; баш као ни више од једне трећине првозаражених пацијената. Такође, наводе, пијаца је продавала морске плодове, а не слепе мишеве који су се доказали као узрочници овог вируса.

Док је кинеска влада у потпуности онемогућила долазак до информација које се односе на порекло вируса, вуханска лабораторија категорички одбија оптужбе за сопствену улогу у светској пандемији.

Амерички научници упозоравају; „Ово није питање за теоретичаре завере, а не треба се ни прстом тражити кривац. Али, важно је сазнати како је дошло до његове неконтролисане ескалације зато што се једино тако може спричити будућа катастрофа.“

Исто је у синоћњем интервјуу на Фокс Њузу казао и амерички државни секретар Мајк Помпео.

- Вухански институт за вирологију налази се само неколико километара од пијаце коју је Пекинг навео као епицентар заразе. Кина мора транспарентно сарађивати у овој истрази - нагласио је Помпео, додавши да ће Вашингтон предузети све расположиве мере да што пре дође до релевантних информација о пореклу вируса.

Треба још једном нагласити да ово није подстицање на још једне у низу теорија завере о пореклу вируса. Као што је већ цео низ стручњака истакао, тренутно не постоје никаква кредибилна истраживања која говоре у прилог томе да је вирус SARS-Cov-2 настао у лабораторију, већ су сложни у томе да је на човека прешао са животиње.

Међутим, постоји разлика између тога је ли се трансмисија догодила на вуханској пијаци или је дошло до великог сигурносног пропуста у лабораторију који се бави истраживањем и других типова потенцијално смртоносних вируса.

Руска војска има опасно оружје засновано на новим физичким принципима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА