Најновије

ЗБОГ ОВОГ ЈЕ "ОТКАЧИО" СЗО? КИНЕЗИ СУ ВИРУС НАПРАВИЛИ У ЛАБОРАТОРИЈИ! Стравична оптужба стиже из Трамповог главног медија! (ВИДЕО)

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да његова влада покушава да одреди да ли је вирус Ковид-19 настао у лабораторији у кинеском граду Вухану, док је амерички државни секретар Мајк Помпео истакао да Пекинг мора да појасни шта све зна.

Мајк Помпео (Фото: паблик)

Амерички портал Фокс њуз објавио је у среду да је вирус настао у лабораторији у Вухану не као биолошко оружје, већ као део покушаја Кине да покаже да су њихови напори да се идентификују вируси и борба против њих пођеднако велики као и могућности САД, преноси Ројтерс.

Ово је можда "најскупља завера владе свих времена", рекао је један од извора. Извори верују да је почетни пренос вируса био с човека на човека и да је "нулти пацијент" радио у лабораторији, а затим је вирус прешао на популацију у Вухану. 

Трамп је, одговарајући на питање новинара о тум гласинама, рекао да је и он чуо за њих и да његова администрација "веома темељно испитује ту ситуацију".

Упитан да ли је о томе разговарао са кинеским председником Си Ђинпингом, Трамп је казао да не жели да коментарише шта је са њим разговарао о лабораторији јер је то у овом тренутку "неприкладно".


У поверљивим документима које је Фокс њуз наводно видео су детаљно описани рани напори лекара у лабораторији и рани напори у задржавању вирса. Пијаца дивљих животиња у Вухану првобитно је идентификована као могућа тачка порекла вируса наводно никада није продавала слепе мишеве.

Извори кажу за Фокс Њуз да је окривљивање почетка вируса на пијацу било напор Кине да скрене пажњу са лабораторије, заједно са пропагандним напорима земље који су усмерени на САД и Италију . Званичници америчке амбасаде упозорили су у јануару 2018. на неадекватну сигурност у лабораторији за вирусологију Вухан Института и пренели информације о научницима који врше ризична истраживања коронавируса код слепих мишева, објавио је у уторак Вошингтон Пост.

У интервјуу за телевизију Фоx њуз државни секретар Мајк Помпео изјавио је да зна да је вирус настао у Вухану, као и да је институт за вирусологију удаљен свега неколико километара од пијаце где се први пут појавио вирус.

- Желимо да се кинеска влада отвори и помогне нам објашњењем како се тачно вирус проширио. Кинеска влада мора то да појасни - рекао је Помпео.

Што се тиче извора Стејт департмента који су упозоравали на лабораторију у Вухану, Помпео је рекао да та институција "садржи веома заразне материјале":

- То смо знали, знали смо да раде на овом програму, многе земље имају програме попут овог. У земљама које су отворене и транспарентне , они имају могућност да их контролишу и чувају податке, а дозвољавају спољним посматрачима да провере да ли су сви процеси и поступци исправни. Желим само да се то догодило на овом месту. 

Иначе, Трамп је на конференцији за новинаре, одржаној у среду у Белој кући, изразио скептицизам о броју смртних случајева у Кини наводећи да је невероватно да Кина има само 3.000 смртних случајева, а САД више од 20.000.

- Да ли стварно верујете у те бројеве у овој огромној земљи званој Кина и да имају мали број случајева. Да ли неко заиста верује у то - упитао је Трамп.

Епидемија нестаје већ за неколико недеља! Прогноза француског професора охрабрила свет.  Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Танјуг/Фокс њуз

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА