Најновије

ОВО ЈЕ ИЗАЗВАЛО БЕС АМЕРИЧКОГ ГЕНЕРАЛА: Једним тестом Руси угрозили читав свемирски програм САД (ВИДЕО)

Русија је извела још један тест свог пресретача Нудол, дизајнираног за противсателитске мисије, наводи америчка свемирска команда у изјави у среду.

Нудољ (Фото: Јутјуб)

Тест је одржан са руског полигона Плецек.

Тест, који је укључивао систем познат као ПЛ19 / Нудољ, није укључивао живу орбиталну мету. Амерички званичници критиковали су тест.

„Овај тест је још један доказ руског лицемерног залагања за предмете за контролу свемирског наоружања чији је циљ да ограниче способности Сједињених Држава, а очигледно немају намеру да зауставе своје програме против-свемирског оружја“, рекао је главни командант свемирске команде, Џеј Рејмонд.

„Руски ДА-АСАТ тест пружа још један пример да су претње америчким и сродним свемирским системима стварне, озбиљне и растуће“, додао је генерал Рејмонд. "Сједињене Државе су спремне и посвец́ене одврац́ању од агресије и одбрани Нације, наших савезника и америчких интереса од непријатељских дела у свемиру."

Против-сателитско наоружање са директним успоном или ДА-АСАТ-ови дизајнирани су да лете са земљине површине како би пресрели сателитски циљ у орбити. Само две земље су спровеле живе тестове оружја у стилу ДА-АСАТ. Кина се 2007. суочила са међународном критиком због тестирања свог СЦ-19 АСАТ на сателиту, стварајући огромно поље крхотина, чији ће делови падати за земљу деценијама.

У 2019. години, Индија је провела свој први АСАТ тест користећи пресретач балистичке ракетне одбране Pritvi Defense Vehicle Mark II против мањег сателитског циља на нижој надморској висини. Неки комади крхотина који су осталу после теста видљиви су у орбити.

2008. године, Сједињене Државе обориле су пропадајући сателит Националне извиђачке службе на малој надморској висини користећи пресретач СМ-3 у операцији "Бурнт Фрост". Обарање је описано као неопходна мера за заштиту од отпадака са сателита који угрожавају људе.

Против-сателитско наоружање са директним успоном и анти-балистичке ракете имају заједничко технолошко наслеђе, а оба се ослањају на кинетичко пресретање циља изван земљине атмосфере. Циљне мисије се, међутим, разликују у случају да сателити у нискоземној орбити путују у орбиталној равнини док носиоци балистичких ракета поново долазе на суборбиталне путање.

Амерички званичници недавно су изразили и забринутост због руског коорбиталног оружја АСАТ. Сматра се да су то посебни сателити који могу мењати своје орбите како би се приближили противничким сателитима. Изјава америчке свемирске команде, која најављује руски Нудол тест, приметила је да ДА-АСАТ тест „долази после руских тестирања у орбити САД-а истакнутим у фебруару, наиме КОСМОС 2542 и КОСМОС 2543.“

Дипломат је први пут извештавао о тестирању система Нудол 2018. године.

Прочитајте ОВДЕ   шта је то добила руска дивизија.

Извор: Курир/Дипломат 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА