Најновије

АНАЛИТИЧАР КОЈИ ЈЕ ПРЕДВИДЕО СВЕ АМЕРИЧКЕ ИЗБОРЕ ОД 1984. ТВРДИ: Трамп би могао да одложи изборе ако процени да ће бити поражен!

Пандемија коронавируса и економски потреси које је изазвала у САД умањиле су шансе реизбора актуелног председника Доналда Трампа, каже Ален Лихтман, стручњак и предавач на Америчком универзитету у Вашингтону и аналитичар који је тачно предвидео исходе последњих седам циклуса председничких избора – од 1984. године.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Лихтман очекује да ће избори бити одржани у заказаном термину 3. новембра 2020. и да би, у случају потешкоћа због Ковида 19, грађанима требало омогућити гласање путем поште – механизма ком се актуелни председник Трамп жестоко противи.

"Уколико пандемија не буде беснела у новембру – неће бити разлога са одлагање или отказивање председничких избора. Али, никада не можете са сигурношћу знати шта би могао учинити Доналд Трамп. Он није показивао разумевање за законе или уважавање Устава. Заинтересован је само за себе самог", каже Лихтмен.

Амерички стручњак указује да би се, уколико актуелни амерички председник процени да ће бити поражен, могло догодити да прогласи ванредно стање и одложи одржавање избора на неодређено време.

"Понављам", подвлачи Лихтмен, "не мислим да има превисе шанси да се тако нешто оствари. Међутим, са Доналдом Трампом никада не можете бити довољно сигурни", каже Ален Лихтмен.

Је ли то сценарио по коме би могао некако однети победу? Упркос томе што су, на националном нивоу, бројеви на страни Џоа Бајдена – постоји ли нешто што би могао да учини – с обзиром на то да се, због кризе, често појављује у медијима?

- Иако му бројке тренутно нису наклоњене нисам сигуран колико је упутно податке добијене у тако раној фази користити за процену развоја догађаја месецима унапред.

Тренутно немате процену исхода избора?

- Немам, али са сигурношћу могу да кажем да пандемија коронавируса и економске потешкоће његов реизбор чине мање вероватним. Иако још ишчекујем како ће се ствари развити пре своје коначне процене. Околности су по Доналда Трампа изгледале много боље до пре неколико месеци – него што је тренутно стање.

Шта би тачно требало да се догоди како би се стабилизовала ситуација за Доналда Трампа, односно, са друге стране, шта би могло да превагне за победу Џоа Бајдена?

- Мислим да ће то одредити сам развој ситуације. Уколико пандемија буде ускоро окончана и уследи брзи опоравак економије, пре новембра, у складу са обећањима Доналда Трампа – он би имао одличне шансе за победу. Међутим, ако се пандемија настави, уколико буде отежано снадбевање храном, уколико се догоде социјални немири, привреду погоди дубока рецесија – онда његов реизбор долази под знак питања. Не знамо како ће се ситуација развити и због тога још немам коначно предвиђање исхода избора. Сигурно је да околности не делују обећавајуће по за Доналда Трампа. Иако нисам спреман дефинитивно да га прецртам.

А Џо Бајден? Шта би га могло довести до победе, да повећа број људи који га подржавају?

- На основу мог система предвиђања амерички председнички избори заснивају се искључиво на количини сагласја или противљења учинку партије која контролише Белу кућу. То су републиканци и Доналд Трамп. Тако да ће ови избори, у највећој мери, бити референдум о владавини републиканаца у последње четири године. Мање, више. Таква врста референдума о Бајдену не би имала превисе везе са исходом избора. Међутим, постоји једна важна ствар коју желим да кажем о њему – што се обично не уклапа у изборе. И није алат којим се користим у креирању исхода избора – али мислим да би у овом тренутку могло бити кључно: а то је избор потпредседника. Бајден је у касним седамдесетим – постоје питања у вези са његовим здрављем која су логична за старосну доб у којој се налази. Зато је, по мом мишљењу, пресудно да за потпредседницу изабере млађу, динамичну жену, по могућству прогресивних схватања. У редовним околностима ово и није толико важно. Међутим, с обзиром на то колико је тренутна ситуација специфична, то би могао бити велики подстрек – не толико инспиративном кандидату попут Бајдена.

Џозеф Бајден, бивши потпредседник САД-а, након иступања из трке за председничку номинацију независног сенатора из Вермонта Бернија Сандерса, фигурира као противкандидат Доналду Трампу на председничким изборима који су заказани за 3. новембар 2020. године.

Иначе, амерички председник је у четвртак представио је план за отварање економије, под називом "Отворити Америку поново", рекавши да ће сваки гувернер савезне државе имати прилику да сам одлучи када ће се то десити, од случаја до случаја. Он је додао да ће неке државе моћи да се отворе раније, јер нису имале толико проблема, али да се неће отворити све одједном.

Прочитајте ОВДЕ ко је највише зарадио током пандемије коронавирусом.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА