Најновије

ВУЧИЋ: Ево када ће у мају бити уплаћено обећаних 100 евра

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у емисији "Време короне" на ТВ Пинк да ћемо и ове године, и поред корона вирус кризе, имати најбољу економију у Европи, а за идућу годину се очекује раст и до девет одсто.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

- Имаћемо најбољу економију у целој Европи ове године, а следеће ћемо бити најбољи са највећим позитивним растом. ММФ каже да ће тај раст идуће године бити 7,5 одсто, а ја очекујем до девет - рекао је Вучић.

Указао је да се не ради ни о каквој бајци, већ о прогнозама ММФ, који кажу и да ће Хрватска и Црна Гора ове године имати минус од девет одсто, да ће и велике земље ЕУ имати велики пад.

- За Србију са минус три прогнозиран је најмањи пад, а то казе ММФ а не ја - додао је председник Србије.

Од уторка крећемо у пуну примену мера

Вучић је истакао да ће наши резултати бити бољи само да нас корона не убије, и не направимо грешку, да се не поншамо недицсиплиновано.

- Ако наставимо да се понашамо дисциплиновано, нећемо имати проблема - рекао је Вучић.

Он је исткао да су мере почеле да делују и да имамо 145.570 пријављених предузетника за исплату минималца.

- Готово сви су се пријавили за мере, што је фантастично и од уторка крећемо у пуну примену мера - рекао је Вучић.

Како каже, пословне банке имају много посла, додаје да 80 одсто гарантује држава.

- Молим их да раде што више и да помогну нашим привредницима. То је оно што је важно и то је оно што ми се чини да је најважније - рекао је Вучић.

Како каже, многи су га исмејавали када је говорио о "хеликоптер мани", о томе како ће сваком пунолетном грађанину да уплати по 100 евра.

- То сиромашнима много значи, а зашто то радимо? Мислите да је глуп Трам или Шинзо Абе јапански премијер, то сви раде који имају средстава, а то је зато што тиме подстичу потрошњу, наду, оптимизам, како се каже психологија је пола екеоније и зато људи то раде. Људи то могу да очекују већ 11. или 12. маја, ја се надам да ћемо у та два три дана уплатити новац људима - рекао је он.

Ер Србију ћемо још да снажимо

Председник је говорећи о стању домаће економије, навео и да "не морају да брину људи у ЕПС-у, Телекому, јавним предузећима..."

- Ер Србију ћемо још да снажимо, добићемо још боље услове на ЈФК аеродрому у Њујорку и направићемо одличне уговоре тамо - рекао је Вучић и додао да сада и ЕУ дозвољава и докапитализацију и државну помоћ и да ће Србија то искористити.

Показаћемо своју снагу и у региону и куповаћемо различите компаније и различите фирме у региону, нагласио је он.

Што се тиче економије, председник Вучић је рекао да је велики оптимиста и да ћемо имати највећи раст у Европи.

- Ја сам оптимиста по питању наше економије, а ви знате да по природи нисам оптимиста. Ја вам сада кажем имаћемо најбољу економију, најбољи раст бруто домаће производње у Европи. Да буде буквално минимални пад, односно највећи раст у Европи. Ово вам кажем након разговора са људима у влади - рекао је Вучић

Нећемо повећати јавни дуг изнад нивоа мастрихта

Вучић је рекао да, док се други задужују услед корона вирус кризе, јавни дуг Србије неће прећи 60 одсто БДП, колико предвиђа Мастрихт.

- Нећу да се враћам на нека прошла времена. Рекао сам Ани Брнабић да све што морамо да узмемо од Светске банке и других што дају по најповољнијим условима, да узмемо, али да јавни дуг не сме да пређе 60 одсто БДП-а - објаснио је председник Србије.

Указао је да Италија има стопу јавног дуга 135 одсто у односу на БДП и да ће, због драматичног пада привреде, њен јавни дуг драстично расти.

Подсетио је да су европске финансијске институције поручиле да на неко време чланице забораве на дефицит и јавни дуг.

- Неки ће ићи на 180 одсто јавног дуга, колико има и Грчка, и ићи ће и на 200 одсто. Суштинског опоравка без великих резова онда ту нема - објаснио је Вучић.

Председник је нагласио да је за нас важно да се Европа обнови, јер са њом имамо више од 60 одсто наше размене.

Рекао је и да жели да наша земља буде у стању да производи све и да се у томе такмичи са целим светом, што ће, уверен је, успети за 3 до 4 године.

Прочитајте ОВДЕ  какве је то нове мере најавио још Вучић.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА