Најновије

САВЕЗ НОЈЕВА: Светски лидери негирају пандемију! Ово је само хистерија која одговара поједницима! Шта они знају а наша власт крије?

Док је у већем делу света предузета акција без преседана у борби против новог корона вируса, четворица лидера и даље поричу претњу коју представља пандемија.

Александар Лукашенко (Фото: president.gov.by)

Бразилски председник Жаир Болсонаро, белоруски Александар Лукашенко, аутократски владар Туркменистана Гурбангули Бердимухамедов и никарагвански диктатор Данијел Ортега, одбијају да озбиљно схвате корона вирус.

Оливер Штенкел, професор међународних односа на бразилском економском институту ФГВ у Сао Паолу, описао их је као "Савез нојева" - у алузији на мит да те велике птице забијају главу у песак када се суоче са опасношћу.

“Фајненшл тајмс” пише да би, осим ризика по здравље грађана, њихово порицање могло донети политичке последице. Незадовољство у Никарагви кључа, а популарност бразилског председника је опала и суочен је са протестима Бразилаца који сваку ноћ излазе на прозоре и лупају у шерпе вичући “Болсонаро убица”, преносе "Вијести".

Александар Лукашенко: Ко позитивно мисли и пије вотку, остаће здрав

Лукашенко (65), који је на власти од 1994, један је од светских лидера који су јавно највише скептични поводом потребе за снажном акцијом у циљу сузбијања корона вируса.

Он критикује савете да нареди увођење блокаде у држави од 9,5 милиона становника и тврди да се КОВИД-19 може поразити позитивним размишљањем.

Белоруско министарство здравља, које охрабрује грађане да смање контакте како би спречили ширење корона вируса, саопштило је да су од њега умрле 42 особе у земљи. Међутим, Лукашенко каже да су сви они имали друге здравствене проблеме. У понедељак је изјавио да нико у Белорусији неће умрети од вируса.

Председник одбацује страх од вируса као “психозу” и саветује земљацима да играју хокеј, возе тракторе, пију вотку, иду у сауну како би се заштитили од вируса.

- Ако особа позитивно размишља, биће здрава - уверен је Лукашенко.

На састанку са званичницима 7. априла, он је рекао да би лако могао увести мере карантина у року од 24 сата.

- Али, шта ћемо јести? - додао је.

Хокејашки тим за који игра, прошлог викенда је побиједио на националном турниру, пред гомилом навијача, 11. пут за 13 година.

Када га је један новинар крајем марта питао за одлуку да учествује на хокејашкој утакмици, он је рекао: “Овде нема вируса. Јесте ли видели неки да лети около”?

Белорусија је једина земља у Европи где се фудбалске утакмице и даље играју, али, како је пренео Ројтерс, све већи број навијача бојкотује мечеве из страха од заразе.

Цркве у Белорусији ће остати отворене ради прославе Васкрса овог викенда.

Број заражених у тој држави је скоро пет хиљада, а Светска здравствена организација је саопштила да би Белорусија требало да уведе мере ограничења у борби против епидемије.

Лукашенко, међутим, каже да би оне угрозиле економију.

- Препоручују да се не крећемо у масама, да се не додирујемо, да се не љубимо, не грлимо и тако даље. Али, кад се ово заврши, видећемо ко је био у праву, а ко није! - поручује он.

Жаир Болсонаро мисли да је све то само хистерија

Када је Бразил прошлог викенда постао прва земља јужне хемисфере у којој је од корона вируса умрло хиљаду особа, ултрадесничарски председник је изашао у шетњу, иако су његови здравствени званичници препоручили социјалну изолацију.

- Нико ми неће ускраћивати право да се крећем - поручио је Болсонаро, неколико тренутака пошто се руковао са једном старијом женом одмах након што је обрисао нос руком.

Болсонаро је више пута описао ситуацију вези са вирусом као “хистерију” и, попут америчког председника Доналда Трампа, хвалио лек хидроксихлорокин који се користи против маларије као могућу делотворну терапију и наредио војним лабораторијама да повећају производњу.

Вирус је ту и морамо се суочити са њим, али као мушкарци, дођавола, не као деца - рекао је председник.

Бивши капетан војске, 65-годишњи Болсонаро се такође похвалио да ће га његове атлетске вештине одржати здравим.

- Захваљујући томе што сам се бавио спортом, ако бих се заразио вирусом, не бих морао да бринем, не бих осетио ништа, или у најгорем случају, добио бих мали грип или кијавицу - рекао је бразилски лидер.

Болсонаро је позвао да се отворе продавнице у држави од 212 милиона становника и критиковао гувернере држава као “убице радних места” због увођења карантина. Он је изузео цркве од затварања.

Данијел Ортега и "знак од бога"

“Фајненшл тајмс” наводи да се аутократски лидер Никарагве усред глобалне кризе месец дана није појављивао у јавности и није давао јавна саопштења о корона вирусу - до обраћања преко телевизије у среду. Он је том приликом рекао да је пандемија “знак од бога” да се огромна потрошња на атомске бомбе преусмери на здравствену негу.

Иако у говору није поменуо специфичне мере за борбу против кризе, наводно је наручио стотине литара средстава за дезинфекцију руку и пет хиљада пари рукавица за председничку резиденцију. Почетком априла, док су државе широм света уводиле мере изолације, Ортегина супруга и потпредседница Росарио Муриљо је позвала 6,5 милиона становника Никарагве да изађу на улице и придруже се скупу за “Љубав у време КОВИДА-19”.

Школе, продавнице и пијаце су остале отворене. Влада је наводно приморала наставнике да посећују родитеље у њиховим домовима како би вршили притисак на њих да и даље шаљу децу у школу.

Ускршњи школски распуст је продужен, али се утакмице фудбала и бејзбола играју као и обично. На снази је добровољни карантин само за оне који долазе из иностранства, а границе Никарагве су остале отворене.

Ортега, 74-годишњи бивши револуционар, који је на челу централноамеричке државе 24 од протеклих 41 годину, последњи пут је виђен у јавности 21. фебруара, иако је учествовао на видео конференцији са регионалним лидерима 12. марта. То је подстакло извештаје да је председник, за којег се одавно верује да има лупус, болестан и у карантину, да је пошао на Кубу да се лечи или да је чак умро.

Власти у Никарагви кажу да тренутно имају само три случаја заразе КОВИД-19 и један смртни, а Ортега тврди да имају довољно респиратора и капацитета да се боре против кризе.

Током скоро четворосатног чекања, без објашњења зашто касни обраћање председника, ТВ канали су емитовали веселе песме, позивајући грађане да перу руке. Влада је такође послала здравствене раднике од куће до куће да објашњавају мере хигијене. У интерном извјештају владе који је процурио у медије, наведено је да се Никарагва спрема за више од 32 хиљаде случајева.

Лекари кажу да су здравствене службе лоше припремљене. Након протеста 2018. године против његове владавине, Ортега је отпустио најмање 400 лекара и здравствених радника зато што су изразили неслагање, али је председник рекао да је влада “поново саградила болнице” за које је тврдио да су запаљене током протеста.

- Најбоље атомско оружје које човјечанство може да има је здравље. Усвојили смо низ мјера (за борбу против пандемије)... у складу са нашом реалношћу и нашим економским и научним положајем - рекао је он.

Гурбангули Бердимухамедов: Корона? Шта је то?

Председник Туркменистана, који је по професији стоматолог, тврди да је смислио домаћи метод за спречавање обољевања од КОВИД-19, а то је спаљивање стабљика биљке дивљи седеф, чиме се, како тврди Бердимухамедов, може заштитити од вируса “који су невидљиви голим оком”.

Званичници су почели да два пута дневно пале биљку у зградама владе, канцеларијама, пијацама, школама и на гробљима, како би одагнали вирус. Иако не постоје научни докази који би оправдали ту меру, живот је настављен истим током у централноазијској диктатури од шест милиона становника.

У Туркменистану су информације оскудне и у нормалним околностима, а до њих је посебно тешко доћи откад је та земља у марту затворила границе и ограничила домаћа путовања, пише “Фајненшл тајмс”.

Власти и даље тврде да нико у држави није оболео од КОВИД-19, иако се у извештајима Хронике Туркменистана са седиштем у Бечу тврди да има најмање седам случајева.

Влада и државни медији у Туркменистану су недељама избегавали помињање корона вируса по имену. Радио Азатлик, који финансирају Сједињене Државе, објавио је да је полиција хапсила грађане који су на улици причали о пандемији.

Након што је са закашњењем признао претњу од вируса овог месеца, Бердимухамедов (62) је изнео још једну од својих превентивих метода: “јачање принципа здравог живота” путем јавних подвига у спортским вештинама.

“Фајненшл тајмс” пише да се овог викенда очекује наставак фудбалске сезоне у Туркменистану након једномесечне паузе. Бердимухамедов је почетком овог месеца организовао вожњу бицикла око престонице Ашхабад поводом Светског дана здравља. У току су припреме за друге важне прославе попут Дана коња крајем априла.

Белорус који је изгубио мајку тужио Лукашенка

Мушкарац који живи у Француској, чија је мајка умрла од корона вируса, поднео је кривичну пријаву против лидера његове родне Бјелорусије и оптужио предсједника Лукашенка да није предузео адекватне мјере за борбу против ширења пандемије.

Александар Матвејев је рекао да је пријавио Лукашенка белоруској полицији због истраге поводом смрти његове мајке Лидије Матвејеве (68), која је умрла 2. априла у болници у Витепску, на североистоку Бјелорусије.

- Лукашенко није на време предузео неопходне мере. А ако особа која врши власт не предузме те мере, ако не учини ништа, он би требало да сноси одговорност као и било који други грађанин - рекао је њен син за Ројтерс.

Смена непослушног министра здравља

Болсонаро је у четвртак сменио министра здравља након што се са њим сукобио око начина борбе против епидемије. Председник је поново позвао државе да укину наредбе да се остане код куће рекавши да оне шкоде економији.

Здравствени стручњаци и популарни смењени министар Луиз Енрике Мандета подржавали су мере ограничења у Бразилу.

У обраћању преко телевизије, услед протеста у неколико великих градова, Болсонаро је рекао да Мандета није у потпуности поштовао потребу да се заштите радна места и поново је позвао да се наставе пословне активности у највећој економији Латинске Америке.

Амерички председник Трамп, савезник Болсонара, сукобио се са гувернерима у САД који се противе његовим плановима за брже укидање мјера изолације.

Док има знакова да је епидемија достигла врхунац у САД, медицински експерти су сагласни да се он у Бразилу може очекивати тек за неколико недеља и да је рано укинути мере социјалне дистанце.

Иако је Болсонаро оштро критиковао блокаду, министарство здравља на челу са Мандетом је издало смернице које подржавају мере социјалне дистанце. Мандетини дневни извештаји су такође били у супротности са Болсонаровим промовисањем лекова чије дејство није доказано.

Нови министар, онколог Нелсон Теих, рекао је да неће бити “изненадних промена” политике.

Додао је, међутим, да се у потпуности слаже са председником.

Број заражених у Бразилу је премашио 30 хиљада, са око 200 жртава дневно и укупно скоро две хиљаде - највише у Латинској Америци.

Наши суседи масоцно излазе за време полицијског часа! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА