Најновије

ДАЧИЋ: Наклоност Србије желе и на Истоку и на Западу

Сигурно је да ћемо изборе имати у најскоријем року који допуштају Устав и закони. Не могу да помињем конкретне датуме јер о томе ће се тек водити разговори, каже у разговору за „Политику” Ивица Дачић, министар спољних послова, одговарајући на питање да ли ће грађани Србије ићи на биралишта крајем јуна као што се у јавности спекулисало протеклих дана.

Дачић (Фото: mfa.gov.rs)

Његов интервију за Политику преносимо у целости.

Имајући у виду да још нико са сигурношћу не може да одговори на питање када ће доћи крај епидемији, да ли ће бити довољно времена за организацију избора и предизборну кампању?

Епидемија је прекинула изборни процес на самом почетку. Као што знате, избори су већ расписани и почеле су изборне радње, али зауставила их је опасност од ширења инфекције. Дакле, наша уставна обавеза је да одмах чим се за то буду стекли услови наставимо изборни процес у роковима који су иначе предвиђени Уставом и законима. Нико од учесника избора неће бити оштећен или ускраћен и имаће сасвим довољно времена да представи своју политику грађанима.

У јавности се често упирало прстом у људе из дијаспоре који су се у великом броју вратили у земљу као једне од највећих криваца за ширење епидемије?

Нису криви људи из дијаспоре, криви су они који се нису придржавали инструкција и сталних апела да не путују ако су болесни, а нарочито они који су по доласку у Србију изврдавали обавезу да буду у кућној изолацији. Србија је предузела максималне мере да се заштити од доласка вируса, спровели смо ригорозну контролу јер су сва дотадашња искуства показала да највећи ризик долази од људи који се из жаришта епидемије враћају кући. Огромна већина наших повратника се понашала савесно, али показало се да је један мањи број неодговорних допринео да се вирус прошири. Дакле, није нам вирус донела наша дијаспора него неодговорност и бахатост појединаца.

Више од десет хиљада њих вратило се хуманитарним летовима?

Тачно је, више од десет хиљада наших држављана вратило се у Србију из разних делова света уз помоћ државе Србије, отприлике половина од тог броја је дошла специјалним летовима, а друга половина аутомобилима и аутобусима, одакле је то било могуће. Наравно и ови доласци копненим путем били су организовани, за њих су прибављана одобрења држава кроз које су наши људи пролазили. У координацији са кабинетом председника и кабинетом премијерке донели смо одлуку да се хуманитарни летови обуставе, а „Ер Србија” ће сагледати могућности да настави свој редовни саобраћај, наравно то зависи и од других држава, како ће оне отварати своје аеродроме. У великом броју држава већ почиње релаксирање досадашњих карантинских мера, тако да очекујемо и нормализовање услова за међународна путовања.

Ви сте рекли да се Кина показала као лидер у свету и да је очигледно да ће доћи до преношења политичке моћи на Исток, а да ће западне земље „вршити притисак на све нас да се изјаснимо”. У међународној јавности се све чешће чују гласови против Кине, пре свега из Америке и Аустралије која тражи покретање међународне истраге о настанку и ширењу ковида 19.

Не причам напамет, јер многе анализе већ сада показују да ће период након кризе бити у знаку јачања међународног утицаја Кине и држава из тог региона на светске токове, пре свега економске. И управо због таквих процена проистичу антикинески гласови у свету, који траже одговорност Кине за све што се догодило. Реч је о заузимању позиција за период који ће уследити одмах по смиривању пандемије, када ће се у центар вратити питања глобалне политичке и економске моћи и утицаја. Јасно је да ће Кина у томе да предњачи, као држава која је ефикасно сузбила инфекцију на свом тлу и одмах потом несебично пружила сву своју експертизу и помоћ великом броју земаља. Укључујући и оне које јој данас оспоравају међународно лидерство и траже некакву истрагу.

Како коментаришете оцене, попут оне британског „Гардијана”, да се Русија, Кина и ЕУ такмиче за наклоност Србије?

То тумачење ми је много интелигентније од оних који су по обичају потрчали да објасне како је Србија, ваљда, окренула леђа Европи и по ко зна који пут приближава се Кини. Опет, не бих да учитавам било какву политику у хуманитарну помоћ и међународну солидарност, али чињеница је да је Србија данас држава чију би наклоност и блискост волели да имају и на Истоку и на Западу. Србија је и у овој кризи показала да је стабилна и организована држава која брине о својим интересима, али је спремна да помогне и другима. Наша политика је отвореност према свима, а не сврставање у завађене блокове, то нам не треба и зато нас цене.

У западној јавности се створио утисак да Србија занемарује помоћ која стиже одатле, пре свега из ЕУ и да само потенцира кинеску помоћ, а онда и руску?

Било је таквих тумачења у неким европским медијима, па и од неких европских политичара, али ја стварно не могу да схватим одакле њима потреба да политизују баш све, па чак и хуманитарну помоћ. Имате дежурне коментаторе који ће у баш свакој ситуацији пронаћи разлог да критикују Србију и то да ли је она више наклоњена Кини или Русији, а не Европској унији, па ту своју песму коју певају већ деценијама понављају и сада када људи умиру и када држава чини и оно што је немогуће да помогне свом становништву. Ми ниједног момента нисмо ни помислили да политички бојимо помоћ једне или друге државе, свакој од њих смо дубоко захвални, без обзира на то колику су нам помоћ упутили и у ком тренутку. И с друге стране, наша влада и наше Министарство спољних послова добија исту такву захвалност од низа држава скоро сваког дана, од Канаде, Белгије, САД, многих других, јер смо помогли њиховим земљама и њиховим грађанима када им је та помоћ била потребна. Ниско је и недостојно да се у данима велике хуманитарне кризе глобалних размера премеравају нечије политичке симпатије и антипатије.

Ви кажете да велике силе, као и УН и СБ, дугују одређене одговоре о вирусу корона, између осталог и да ли је он природан или лабораторијски?

То мора бити њихова обавеза. Не можемо после овакве незапамћене кризе да останемо у сивој зони полуинформација и некаквих теорија завере, јер пандемија је угрозила цео свет, нико није остао поштеђен. Ако је нечија играрија изазвала све ово, онда то морамо да знамо, да нам се нешто слично никад не би поновило. Зато је одговорност да све изађе на чистину пре свега на великим силама, а све оне седе у Савету безбедности УН, тако да нема бољег ни природнијег места да се о томе разговара него у УН, где ће цео свет моћи да сазна из прве руке зашто је доспео у ситуацију да се бори за опстанак.

Усред ове кризе Мирослав Лајчак је изабран од стране ЕУ да води преговоре Београда и Приштине. Има опречних мишљења о његовом избору. Шта ви очекујете?

Ми смо поздравили избор Лајчака за изасланика ЕУ за преговоре Београда и Приштине, он је искусан дипломата, одлично познаје наш регион, говори српски, сигурни смо да има добре намере. А да ли ће бити успешан на овој дужности, зависи пре свега од ЕУ и њене спремности да буде активна у дијалогу и да утиче на квалитет и темпо разговора. Том задатку већ дуже није одговорила, што због опструкција из Приштине, што због својих унутрашњих проблема. Надам се да ће убудуће бити конструктивнија и активнија, а Лајчак ће томе свакако да допринесе.

Да ли вас је у овој пандемији неко или нешто пријатно или непријатно изненадило када је реч о међународним односима?

Мало шта може да ме изненади у међународним односима, па чак и када су ванредне околности. Ипак, не можете да останете равнодушни кад видите да се у паници руше правила међународне трговине, споразуми, када државе отимају медицински материјал од других, па чак и од својих савезника... Ипак, највише је оних који су и у овом тешком времену показали достојанство и солидарност с другима, у кризама се те врлине нарочито препознају. Да није било тога, не бисмо, на пример, могли овако ефикасно да пребацимо хиљаде наших држављана у Србију и, с друге стране, ми смо другима на исти начин помогли да странци безбедно отпутују из Србије до својих кућа.

Иако је епидемија још у току, чини се да се политичке страсти заоштравају?

Будимо фер, па да видимо ко свих ових дана прича о политици и углавном само о политици. То сасвим сигурно није нико из моје партије, ни из партије председника Вучића, није било ко из владајуће коалиције. Ми смо преокупирани борбом против епидемије, заштитом наших грађана, очувањем народног здравља, репатријацијом наших земљака из иностранства, снабдевањем... Ту нема никакве политике, има само одговорног бављења нашим дужностима за које су нам грађани дали поверење. А политиком, чак и у овим данима невоље, хоће да се баве губитници, они који су далеко од било каквог поверења грађана. Ишло је дотле да су неки од њих предлагали да се усред епидемије обори влада, да без избора дођу неки стручњаци и да воде државу! И шта бисмо онда имали, празне продавнице, затрпане болнице и ко зна колико жртава короне.

Полицијски час у Србији само још следећи викенд. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА