Најновије

ОПАСНОСТ! ДА ЛИ СЕ БЕРЛИН ОПЕТ СПРЕМА ЗА РАТ? Немачка бележи светски рекорд у повећању наоружавања

У свету је 2019. године за наоружање је потрошено рекордних 1.917 милијарди америчких долара, што је највиша сума од 1988. године, наводи се у актуелном годишњем извештају СИПРИ-ја што је у поређењу са 2018. годином пораст од 3,6 процената, пише Дојче веле.

Немачка војска (Фото: bundeswehr.de)

Како се наводи, томе је допринела и Немачка, која је 2019. за наоружање издвојила 10 одсто више новца него годину дана раније, односно 49,3 милијарди долара, а тако снажан пораст није забележила ни једна од 15 водећих земаља света.

Макс Мучлер из бонског Међународног центру за конверзију (БИЧ) рекао је да је још и пре Трампове администрације на Немачку вршен притисак да повећа издвајања за војску и да тај притисак сада показује резултате.

Дијего Лопез да Силва из института СИПРИ сматра да већа немачка издвајања имају везе са тим да се "Русија све више доживљава као претња" и додаје да влада у Берлину није једина која види опасност од стране Русије.

Војни издаци Кине и САД су и у најновијем СИПРИ извештају поново у првом плану - САД су 2019. за војску обезбедиле 732 милијарде долара, што је 38 одсто од укупних светских трошкова за наоружање, док је Кина издвојила 261 милијарду долара, што је 14 одсто од издвајања у читавом свету.

Од 1994. године Пекинг та издвајања константно повећава, а од 2010. године она су порасла за 85 одсто.

Поред Кине, још једна велика азијска сила је у врху листе - Индија која је војне издатке 2019. године повећала за око седам одсто, што је укупно 71,1 милијарда америчких долара.

Стручњак за наоружање института СИПРИ, Симон Веземан, сматра да је то пре свега везано за геополитичко окружење.

- Напета ситуација са суседним Пакистаном и Кином главни су разлози зашто је индијска влада тако драстично повећала издвајања за војску - рекао је он.

У поређењу са огромним износима "великих играча", издвајања за војску у остатку света су знатно мања.

Земље Јужне Америке 2019. су издвојиле "само" 53 милијарде долара, од тога више од половине Бразил.

Земље југоисточне Азије заједно су за наоружање потрошиле 41 милијарду долара, а земље Африке укупно 42 милијарде долара.

У Африци постоје велике разлике у издацима међу земљама јужно од Сахаре, па су се у Уганди они повећали за рекордних 52 одсто, док су се у западноафричкој Буркини Фасо смањили за 22 одсто.

Израел покренуо тотални напад на Сирију, али нису ово очекивали. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА