Најновије

ТРИ СЦЕНАРИЈА: Шта ако Ким Џонг Ун умре?

Појавиле су се гласине да би врховни вођа Северне Кореје Ким Џонг Ун могао да буде у озбиљној животној опасности после наводне операције срца. Доказ томе је његов изостанак са празника посвећеног његовом деди, али и са свих државних активности у априлу 2020. године. Чак је и Кина послала тим у Северну Кореју, укључујући медицинске експерте, како би известили о стању корејског вође.

Ким Џонг Ун (Фото: Јутјуб)

Ово се десило и 2014. године када је Ким нестао на 40 дана и појавио са штапом, јер је оперисао стопала.

Уколико Ким Џонг Ун умре или буде онеспособљен за власт, постоје бар три сценарија за Северну Кореју.

Први сценарио

Први, је да Кима наследи неко од сродника, чиме би се наставила традиција владајуће династије. Међутим, Кимова деца су јако млада, а жена му се не бави политиком.

Његов брат заузима средњу партијску позицију и не показује интересовање и капацитет за власт. Као једини евентуални наследник спомиње се његова сестра која је недавно унапређена.

Други сценарио

Други сценарио би био опаснији. С обзиром на то да Ким није профилисао јасног наследника, најгори случај транзиције моћи, била би борба различитих фракција и насилни слом политичког система.

Резултат тога могла би да буде масовна избегличка криза, махом покушај бежања у Кину и Јужну Кореју, али и потенцијална употреба нуклеарног оружја, ако падне у погрешне руке.

Трећи сценарио

Трећи сценарио је можда и најневероватнији, а то је отварање Северне Кореје свету и одржавање демократских и слободних избора у овој земљи.

Све ове теорије су наравно на нивоу нагађања, с обзиром на то да нико заиста не зна због чега је Ким Џонг Ун нестао са политичке сцене, а проблем се може показати и незнатним.

Креће битка до истребљења, Трамп против Гејтса. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА