Најновије

УДАРНО ЈАВЉАЊЕ ЛАЗАНСКОГ ИЗ МОСКВЕ: "Теорије да су само старији угрожени не пије воду!"

Амбасадор Србије у Русији, Мирослав Лазански, јавио се уживо из Москве и за ТВ Пинк говорио о актуелној ситуацији, помоћи Србији која је недавно стигла, али и дисциплини која влада на улицама.

Мирослав Лазански (Фото: Јутјуб)

За почетак, објаснио је да су бројеви у Русији под контролом, али...

- Што се тиче броја, то се држи под контролом, јуче је било 3570 заражених, 900 на кућном лечењу, за један дан преко 500 нових случајева. Скоро половина је младих од 18 до 14! Ове теорије на глобалном нивоу да су само старији угрожени не држе воду.

Као и у Србији, и овде се доста грађана у земљу после осмог марта, што је изазвало експанзију.

- Проблем Русије је што је око 6, 7. марта имала 860.000 држављана изван граница. До почетка месеца је било само два или три случаја, а онда је експлодирало. У овом моменту је 26.000 становника у иностранству. Имају предност што свакодневно могу да тестирају 40.000 људи, у медијима је присутна тема доласка хуманитарне помоћи Србији.

Било је недисциплине у току викенда, додуше не као код нас. Од почетка радне недеље је ситуација другачија.

- За викенд је било недисциплине, али у мањем обиму него код нас. Њихови паркови нису били посећени као наши, доста су дисциплинованији. Саобраћај ради, приметно је мање грађана на улицама, метро ради. Овде захваљују председнику Вучићу због начина сарадње између две земље.

Здравствени систем је и даље снажан, објашњава Лазански.

- Руски здравствени систем је остао очуван из времена Совјетског савеза, с друге стране, војска је сачувала капацитете за ове ситуације, посебно што се тиче дезинфекције и деконтаминације. То се показало као исплативо.

"Помоћ Србији је већа него она која је упућена Италији"

- Све је ово изненадило, наравно, али су се брзо сви престројили и кад погледамо помоћ која је упућена Србији, 11 авиона је стигло за 24 сата. Може се рећи да је помоћ већа Србији него Италији, што је за нас драгоцено. Код нас су доктори дошли са великим знањем о коронавирусу.

Нема података о зараженим држављанима Србије у Русији.

- У овом часу немамо податке о зараженим Србима у Русији. Ко год долази у Русију, када слети авион, прво уђе службеник и измери температуру, нема изласка уколико сте сумњиви. Или идете у изолацију, или вас врате одакле сте дошли.

Највећи проблем Русије - нерадан месец.

- Проблем је што је у Русији проглашен нерадни месец, раде фирме које по природи морају да буду у функцији. Мирно јутро у Москви, чују се само црквена звона, нема ни у медијима претерано предимензионирања проблема, припреме за параду теку својим током. Да ли ће је бити, не зна се. Из војске долазе саопштења да Руска армија наставља припреме у нормалном току.

Прочитајте ОВДЕ    шта је ново рекла докторка Дарија Кисић Тепавчевић.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА