Најновије

ЗАПЕНИО! Ако не постигну договор, Трамп Москви и Ријаду прети тешким царинама на нафту

Картел међународних извозника нафте ОПЕК је одложио ванредни састанак који је био предвиђен за данас, на ком су требали да учествују Москва и САД и друге земље које нису део картела. Најављено је да ће се расправљати о смањењу производње нафте како би се стабилизирале цене на светским тржиштима.

Илустрација (Фото: Паблик/Правда)

Амерички председник Доналд Трамп је у четвртак поносно на Твитеру објавио „да се назире примирје у рату цена између Русије и Саудијске Арабије“, након чега је вредност барела скочила за рекордних 25% и до данас се одржала на нивоу од око 33 долара за барел Брента. У једном тренутку је барел коштао „чак“ 36,5 долара, али је онда цена пала. Но овде треба бити опрезан, јер сама по себи цена не значи ништа, ако немамо податке колико је склопљено терминских уговора за испоруке.

Вреди подсетити да је Трампову објаву на Твитеру одмах демантовао Путин, који је оптужио Ријад да покушава преплавити тржиште како би елиминисао америчку конкуренцију. Саудијска Арабија те је оптужбе прозвала “најобичнијим лажима” и због ових изјава је  састанак који је заказан за данас одгођен.

Трамп опет прети царинама

Иако је Доналд Трамп протеклих дана изјављивао дословно све и свашта, сада се опет вратио реторици притиска.

„Сједињене Државе су спремне увести значајне царине на увозну нафту ако се ситуација на светском енергетском тржишту не нормализује“, рекао је синоћ касно по средњевропском времену амерички председник Доналд Трамп.

Према Трампу, увођење увозних царина на нафту омогућиће земљи да постане нето извозник црног злата, преноси ТАСС.

“Будући да смо сада независни од испоруке енергије из иностранства, јер имамо своје уље, ако бих ја увео царине, тада бисмо у суштини рекли: „Не желимо куповати туђу нафту, само ћемо користити своју, што би помогло спасити нашу нафтну индустрију која се нашла у изузетно тешкој ситуацији“, рекао је челник Беле куће.

“По потреби ћу применити царине на увозну нафту. Мислим да то нећу морати учинити, јер Русија нема користи од ове ситуације, а ни Саудијска Арабија”, додао је амерички председник.

“Ако се не слажу, ја ћу то учинити. Да, увео бих царине. Врло значајне царине“, рекао је Трамп коментаришући ситуацију на глобалном тржишту нафте, као и кораке Русије и Саудијске Арабије у вези с производњом нафте.

Подсетимо, САД су одбиле преговарати с Русијом и Саудијском Арабијом о смањењу производње нафте, позивајући Москву и Ријад да се они међусобно договоре. У исто време, амерички председник Доналд Трамп није искључио увођење царина на нафту из Русије и Саудијске Арабије која је преко потребна америчким рафинеријама. Због тога стручњаци предвиђају нови пад цена нафте, пре свега због неспремности америчких нафтних компанија да смање производњу.

Трамп тражи да Саудијска Арабија и Русија саме смање дневну производњу за 10 до чак 15 милиона барела, док је предлог Владимира Путина да се та квота распореди на све земље које производе нафту у свету, чиме би практично картел ОПЕК постао међународни савез произвођача нафте, што САД избегавају од оснивања ОПЕК-а.

Русија је понудила Сједињеним Држава и могућност да са Саудијском Арабијом, на трилатералној бази, смање производњу за количину коју жели Трамп, како се не би дестабилисале земље које критично зависе о нафти и дуго раздобље ниских цена их може гурнути у социјалне немире и грађанске ратове, што би Европу преплавило избеглицама из Алира и Нигерије, на пример. Трамп је одбио ову могућности и инсистира да Москва и Ријад буду ти који ће „спашавати цене“, чиме би удео на глобалном тржишту препустили америчким нафташима. Логично је да такав договор неће бити постигнут и да од 9. марта, ако се ништа не промени у ставу Вашингтона, када би требао бити одржан одгођени састанак, не треба очекивати ништа.

Прочитајте ОВДЕ   ко то игра “руски рулет” и како.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА