Најновије

МАНДИЋ ПОРУЧУЈЕ: Народ жели да се литије наставе! Пуштањем владике Јоаникија није решена криза у Црној Гори

Један од лидера Демократског фронта у Црној Гори Андрија Мандић каже да је пуштање епископа Јоаникија на слободу решење само за једну спорну ситуацију, а не и за излаз из кризе.

Aндија Мандић (Фото: Јутјуб)

Наводи да нико не може да предвиди шта ће се дешавати у Црној Гори, али да је воља народа да се настави са литијама.

Андрија Мандић је рекао да су се синоћ дешавале драматичне ствари у Црној Гори везане за ослобађање владике Јоаникија, а да у Београд није дошао јер су од стране представника Националног координационалног тила Владе Црне Горе обавештени да у случају да оду у Београд и након повратка и документације да нису заражени коронавирусом, да би се након тога 28 дана нашли у карантину и самоизолацији. 

"Очигледно да није никаква тајна да се представници српских организација избаце из културног, политичког и јавног живота", рекао је Мандић. 

Према његовим речима, једна добра ствар је што је владика Јоаникије пуштен, али то сматра није решење за кризу у којој се налази Црна Гора.

"То је само решење за једну спорну ситуацију која је уследила након литије у Никшићу. Највећи проблем је настао 26. децембра када је усвојен Закон о слободи вероисповести. Почело је са хапшењем једног клуба посланика ДФ те вечери, а завршава се та криза са хапшењем владика и свештеника. Православни верујући хришћани неће одустати од наума да се изборе за своје светиње и правду", истакао је Мандић.

Наводи да су то показале стотине хиљада људи претходних месеци.

"Власт злоупотербљава епидемију коронавируса тако што ту епидемију иако у Црној Гори нема готово никог зараженог, они не желе да прекину, очекујући да ће се литије наставити и да ће протест грађана бити још снажнији него пре појаве коронавируса на овим просторима", навео је Мандић.

Додаје да су се мере које је прописало Национално координационо тело селективно примењивале.

"У трговинским ланцима и грађевинским фирмама чији су власници људи блсики шефу црногорског режима, нити се држала дистанца, нити су се прекидали радови, једино је било забрањено да се живи живот у нашим храмовима и био је готово заустављен живот Скупштине. Код нас је било три пута више ухапшених грађана него што смо имали заражених. На основу подзаконских аката и наредби покренут је читав низ кривичних пријава. Људи су хапшени по селективном принципу, да се радило о православним верницима и људима српске националности", напоменуо је Мандић.

Сматра да нико не може предвидети шта ће се десити.

"Када размишљате зашто једног светог човека и свештеника стрпао у затвор, а да је друге који су кршили мере НКТ казнио са 50 или 100 евра, онда не можете да не помислите да ови људи можда намерно гурају ову земљу у грађанске сукобе", казао је Мандић.

Наводи да је народна воља да се настави са литијама.

Мандић наводи да су представници цркве и Владе пре епидемије обавили неколико разговора.

"Наш епископски савет је имао конкретне предлоге, а упоришна тачка је да се врати на оно стање од пре 26. децембра", рекао је Мандић.

Наводи да су као један мањи део српског народа имали потребу и право да председнику Србије кажу да се српски народ најбоље може одупрети и одбранити ако је солидаран и ако се брани као једна целина.

"Ми смо за балканске прилике итекако бројна заједница. Наша црква би се најбоље бранила као јединствена организација. Ми видимо да наши епископи преносе поруке, а наши сународници у и РС и у Србији су показали солидарност са грађанима Црне Горе и верујућим људима. Желели бисмо да се настави у том духу, да та наша солидарност буде онаква каква је била је била и у временима док су литије биле на снази у Црној Гори", закључио је Мандић.

Прочитајте ОВДЕ шта је владика Јоаникије поручио народу пошто је пуштен из притвора.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА