Најновије

БИВШИ ХРВАТСКИ ПРЕДСЕДНИК ЈОСИПОВИЋ: "Хрватска влада помоћу Блајбурга рехабилитује усташтво! Зна се ко је био ко у рату! "

Бивши хрватски председник Иво Јосиповић оштро је данас критиковао државу зато што је била покровитељ Блајбуршке комеморације, оценивши да то није чин одавања почасти жртвама него проблематична политичка манифестација "у функцији рехабилитације усташтва".

Иво Јосиповић (Фото: Јутјуб)

- Комеморација Блајбурга под државним покровитељством Хрватске је снажна политичка порука у функцији историјског и политичког ревизионизма, у функцији рехабилитације усташтва, јачања национализма и политичке деснице - изјавио је Јосиповић у интервјуу за босанскохерцеговачки портал Фактор.

Он је навео да су за то заједно одговорни ХДЗ, премијер Андреј Пленковић, црква и десни политички кругови.

Додао је да су немачка канцеларка Ангела Меркел и хрватски председник Зоран Милановић ствари поставили у исправан контекст, преноси Хина.

- Зна се ко је био ко у рату, ко борац за слободу и правду, а ко експонент злочиначке политике и издајник. Зна се ко је био на страни светла, ко на страни мрака. Само ХДЗ не зна. Ни придружене му усташофилне ултрадесне странке. Ни Црква - рекао је Јосиповић.

Додао је да верници и њихова црква имају право и треба да моле за душе убијених, али да је проблем када се то манифестује изван контекста уз слање "опасних политичких порука".

Сматра да је посебно опасно када се тако нешто практикује у мултиетничком Сарајеву, у Босни и Херцеговини, "која је опако осетила последице усташког режима" и која је и данас, како је рекао, оптерећена етничким нетрпељивостима и политикама које су одговорне за страдања у Другом светском рату, али и у рату који и данашње генерације памте.

Пандемија короне натерала Београд и Приштину да постигну "симболично примирје" Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА