Најновије

САД ПРЕТЕ МЕЂУНАРОДНОМ СУДУ! Уколико прихватите пријаву за ратне злочине Израела...

Тврдећи да се Палестина не „квалификује као суверена држава“ и да Међународном кривичном суду (МКС) недостаје надлежност над Израелом, амерички државни секретар Мајк Помпео претио је „последицама“ за све „нелегитимне“ истраге.

Мајк Помпео (Фото: Јутјуб)

Након свог путовања у Израел ове недеље, Помпео је издао кратко саопштење, демантујући сталне напоре МКС да истражи оптужбе за ратне злочине над Палестинцима, укључујући употребу живе муниције против демонстраната, рушење и гранатирање цивилних домова и инфраструктуре, и присилна пресељења као део израелског насељавања на окупираним територијама.

“Сједињене Државе понављају свој дугогодишњи приговор на било какве нелегитимне истраге МКС“, написао је Помпео, критикујући МКС као “политичко тело, а не правосудну институцију”, и тврдећи да нема “јурисдикцију над Израелом, и као што су Сједињене Државе, није странка Римског статута која је створила суд. ”

Не верује да се Палестинци квалификују као суверена држава, па стога нису квалификовани за пуноправно чланство или учешће као држава у међународним организацијама, ентитетима или конференцијама, укључујући МКС.

Иако Палестина тек треба да достигне потпуно признату државност, квази владина Палестинска управа примљена је у МКС током 2015. САД су потписале Римски статут 2000. године, али га Сенат никад формално није ратификовао. И Израел је био рани потписник статута, али никада није окончао своје чланство у тој организацији.

Вашингтон је у прошлости више пута претио Међународном кривичном суду санкцијама јер су се и САД суочиле са пажњом у истрази наводних ратних злочина и злочина против човечности које су починиле авганистанске владине снаге, талибани, америчке трупе и обавештајни оперативци.

Прочитајте ОВДЕ   како је Уставни суд Немачке угрозио опстанак ЕУ.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА