Најновије

ВАЖНО: НАЈНОВИЈА ОДЛУКА КРИЗНОГ ШТАБА! Од овог датума...

На састанку Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести Ковид-19 анализирана је тренутна епидемиолошко ситуација и прилагођавање мера садашњој ситуацији.

Кризни штаб (Фото: srbija.gov.rs)

Почевши од петка, 22. маја, за улазак у Републику Србију неће бити потребан негативан тест, нити посебна дозвола како за домаће тако и за стране држављане, препоручено је данас Влади Републике Србије.

Свим особама које улазе на територију Републике Србије биће уручивана здравствена упозорења у којима се наводи да улазе на територију на којој вирус још увек циркулише, као и начини превенције инфекције. Ова препорука треба да буде потврђена у четвртак, на седници Владе Републике Србије.

Кризни штаб донео је препоруку о отварању административног прелаза ка Косову и Метохији.

ПЦР тестови на коронавирус, на лични захтев грађана Србије и страних држављана, коштаће шест хиљада динара на територији целе Републике Србије.

Имајући у виду тренутну епидемилошпку ситуацију, одлучено је да се поједине здравствене установе које су биле одређене за Ковид болнице постепено враћају у уобичајен процес рада. У таквим установама сви медицински радници биће тестирани на коронавирус и тек након негативног резултата почети да раде. Клинички центар у Нишу (нова зграда) почети са редовним радом од петка, док ће Институт за ортопедско-клиничке болести Бањица функционисати редовно од понедељка, 25. маја.

С обзиром на бројна нагађања која су се понављала у претходним данима, кризни штаб наглашава да никада није препоручио санкције за неношење маски на отвореном простору и да увођење таквих мера свакако није у плану.

Сви чланови кризног стаба, на челу са лекарима, апелују на све грађане да се понашају одговорно према себи и другима јер епидемија још увек није завршена. Активност вируса јесте умногоме ослабила али је неопходно да се сви заједно и даље придржавамо основних епидемиолошких мера, попут ношења маски, редовне дезинфекције руку и одржавања социјалне дистанце, како бисмо борбу са корона вирусом успешно и завршили.

Шта је др Стевановић објаснио о другом таласу, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА