Најновије

ВЕЛИКА ОФАНЗИВА АМЕРИКЕ НА КОСОВО: Наставља се дезинтеграција лажне државе!

Изјава потпреседника владајућег ДСК Љутфија Хазирија да би радо препустио део севера Косова Србији у замену за Прешево и Бујановац, представља нови пробни балон Приштине у жељи да се оживи идеја поделе Косова, коју је раније предлагао и Хашим Тачи, сматрају аналитичари.

Америчка војска, КиМ (Фото: eur.army.mil/Правда)

Док се на Косову до 29. маја чека Уставни суд и оцена уставности указа председника Косова о мандатару за састав владе од чега ће зависити и одлука да ли ће нова владајућа већина бити формирана у постојећем парламенту или ће се опет ићи на изборе, Хазири већ размишља о евентуалном премијерском мандату. Тако је изјавио да би, када би био председник владе, пристао на размену територија и дао 17 села у околини Лепосавића и Зубиног Потока у замену за Прешево, Медвеђу и Бујановац, преноси Косово онлајн. Како је рекао, после Другог светског рата ових 17 села припојено је Косову, док су Прешево, Бујановац и Медвеђа припали округу Врања.

- Села у Лепосавићу, Зубином Потоку су српска, нема Албанаца. Неко време су били у територијалној организацији Србије. То је демаркација границе, техничка корекција границе, то се чак не може назвати промена границе - изјавио је Љутфи Хазири за "Репортери".

Потпреседник ДСК на чијем је челу Иса Мустафа додао је и да су најаве да ће доћи до промене границе до реке Ибар нетачне и да "имају за циљ застрашивање људи".

- Србија не жели само север Косова, већ жели цело Косово. Србија тврди да ће цело Косово вратити резолуцијом 1244, бар формално и наставља да лаже сопствени народ - подвлачи Хазири који је негирао да постоје тајни споразуми о решењу косовског проблема.

Директор Центра за регионализам Александар Попов изјаву Хазирија види као нови доказ да идеја о разграничењу није сахрањена.

- Иса Мустафа и Хазири за разлику од Аљбина Куртија нису усијане главе и схватили су да се не може ићи уз ветар САД-у. Зато у наредном периоду треба очекивати нову офанзиву САД-а и ЕУ на челу са изаслаником Мирославом Лајчаком у вези са решењем косовског проблема. У том смислу сада се пуштају пробни балони о разграничењу - истиче Попов.

Ипак, Хазиријева идеја је неприхватљива за Србију, сматра он.

- Треба имати у виду да у Медвеђи има свега 400 Албанаца, у Бујановцу 60 одсто, а у Прешеву 80 одсто, док је север Косова готово 99 одсто српски. Такође, Србија би предајом Медвеђе, Бујановца и Прешева предала и короидор 10 и пругу. Тешко да би то власт у Србији могла да оправда поготово што, према Хазирију, Србија не би добила север Косова у целини - наглашава Попов.

Душан Јањић из Форума за етничке односе подвлачи да Хазири није великоалбански политичар.

- Као градоначелнику Гњилана који је у близини Прешева и Бујановца њему је блиска идеја о размени дела севера Косова са прешевском долином. Међутим, проблем је критеријум демаркације. Ако се то ради по етничком принципу у ЕУ влада страх да ће то угрозити безбедност на целом Балкану - објашњава Јањић.

Како каже, није немогуће да до разграничења дође.

- Ако се сагласе све стране заједно са САД и ЕУ, онда је то могуће. За сада нема сагласности ни на Косову ни у Србији. Последње изјаве Хазирија и Вјосе Османи показују да се на Косову нешто кува чак иако тренутно нема преговора. Такође, и Мирослав Лајчак и специјални изасланик председника САД за Србију и Косово Ричард Гренел раде пуном паром. Тема бриселског дијалога биће критеријуми демаркације - закључује Јањић.

Нови избори на Косову велики проблем

Велику препреку решавању косовског проблема могли би да представљају нови избори на Косову, подвлачи директор Центра за регионализам Александар Попов.

- Извесно је да ће на тим изборима Аљбин Курти имати натполовичну већину и формирати поново владу. То би био проблем за САД и ЕУ који неће моћи да га контролишу и уцењују Хагом ко ратне вође на Косову. Курти је најнезгоднији играч тако да би Косово ушло у хаотично стање у коме се не може говорити о решењу косовског проблема - апострофира Попов.

Мило тера владике на робију, хоће да етнички очисти Црну Гору! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА