Најновије

"Вучић је пандемију користио да себе прикаже као спациоца нације"

Радомир Лазовић из Иницијативе Не давимо Београд изјавио је да је власт у Србији пандемију коронавируса искористила за промовисање својих политичких интереса.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

“У Србији су биле на снази најрестриктивније мере за време пандемије у односу на целу Европу. Ово је уведено не да би се заштитило становништво, већ да би се сакрила неспособност власти. Режим је водио немилосрдну кампању како би убедио грађане да располажемо са милионима маски и хиљадама респиратора, али и како би се ућуткали сви они који се усуде да говоре о злоупотребама у здравству, и о томе да заштите заправо нема. Циљ је био приказати Александра Вучића као спасиоца нације”, рекао је Лазовић.

Он је поновио да је пандемија коришћена за предизборну кампању.

“Вучић је скоро свакодневно, дуготрајним тирадама, глуматањем и пренемагањем, стварао слику забринутог оца фамилије, а са друге стране, општим забранама кретања и полицијским часом заправо се скривао од немогућности контролисања заразе. Он је био и доктор који нам говори о напредовању болести и полицајац који лови непослушне грађане, телевизијски водитељ који свако вече води програм и даје реч послушницима који су спремили своје мале рецитације. Заиста суморна и тужна слика у тренуцима опште кризе”, истакао је он.

Лазовић се осврнуо и на протесте опозиције.

“На Буку против диктатуре је позвала иницијатива Не давимо Београд, а грађани су се масовно одазвали. У тренуцима када смо били приковани за своје домове, успели смо да организујемо изузетно успешну акцију у којој су учествовали скоро сви градови широм земље. Било је битно показати да у том тешком тренутку нећемо да ћутимо и да немо гледамо како Србија постаје диктатура. Колико је ово било озбиљно говори мобилизација хулигана и плаћеника блиских власти који су се пењали по крововима и уз професионално озвучење и бакљаде застрашивали грађане који протествују. Ово је један јако бизаран тренутак у коме власт протестује против незадовољних грађана. Акција Бука против диктатуре наставља се и након ванредног стања, Ланцем против диктатуре где се сада већ у 16 градова истичу банери и позива на борбу против диктатуре”, истакао је Лазовић.

Он је поновио да ће “Не давимо Београд” бојкотовати изборе.

“Ми смо искористили време након укидања ванредног стања да преиспитамо нашу одлуку да бојкотујемо изборе. Разговарали смо са великим бројем људи у покрету, затим са симпатизерима, професорима, новинарима који прате наш рад, блиским људима са намером да утврдимо да ли је ово исправна одлука у тренутку када су се околности промениле. Добили смо недвосмислен одговор да су услови за фер изборе још гори него до сада, да је незадовољство грађана огромно и да људи неће пристајати на лажне изборе. Иницијатива Не давимо Београд једва чека да изађе на изборе, али у овом тренутку нема никаквих услова да се то деси. Пандемија и опасност по грађане додатно су отежали ствари”, истакао је Лазовић.

Он је описао каква је тренутна ситуација у Србији уочи предстојећих избора, који су планирани за 21. јун.

“Главне одлике напредњачке власти су претње, притисци и насиље према неистомишљеницима, скоро потпуна контрола и злоупотреба медија, партијско преузимање правосуђа, као и уцене и економско угњетавање великог броја грађана. У таквој атмосфери победник је познат. Нова снага су свакако удружени грађани у покрете као што је иницијатива Не давимо Београд који треба да се консолидују и замене како истрошене лидере, тако и устаљену политику која је довела до тога да грађани губе веру и у институције и у систем и у политичке партије. Време је да окупимо људе око идеја солидарности, бриге за угрожене, љубави према нашим градовима и борбе за здрав и достојанствен живот”, закључио је Лазовић.

Прочитајте ОВДЕ какву је поруку Александар Вучић добио са југа Србије.

Извор: vijesti.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА