Најновије

ПУПОВАЦ ОТКРИО: Пленковић није био склон да забрани "за дом спремни"

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац изјавио је да је са одлазећим премијером разговарао о могућности да усташки поздрав за дом спремни буде законом забрањен у Хрватској, али да Андреј Пленковић, како каже, није био склон томе.

Андреј Пленковић (Фото: Јутјуб)

То јесте усташки поздрав и тешко је, практично немогуће, приписивати му било које друго значење након раздобља усташког покрета и тешко је то правдати чињеницом да су неке формације за време рата у Хрватској поздрављале тим поздравом и с обзиром на то да су касније прикључене ХВ-у да тиме тај поздрав више није усташки, казао је Пуповац.

- То не одговара чињеницама. Ти људи доиста јесу величали Павелића и његову усташку идеологију. Неки од њих и данас то нескривено показују - казао је Пуповац одговарајући на питање да ли може да прихвати тезу да поздрав "за дом спремни" није усташки, него поздрав којим су се припадници ХОС-а борили за Хрватску у Домовинском рату.

Говорећи о несклоности Пленковића да тај поздрав буде законски забрање, Пуповац је навео да једна странка, колико год била моћна, а ХДЗ, каже, то јесте, ако је подељена око поздрава то онда није довољно да тај поздрав "сместимо тамо где му је место - у историју".

Говорећи о раду одлазеће владе, чији је СДС С део, Пуповац је рекао да је она почела и завршава мандат са дубоком кризом. Наводи да му није жао што је његова странка била део владе, јер су, како каже, ипак направљени неки искораци.

- Жао ми је што нисмо ишли брже и одлучније - рекао је Пуповац за хрватски портал Дневник.

Хрватска се налази нешто више од месец дана до парламентарних избора, званична кампања још није почела, али је она неслужбена у пуном јеку, а влада је, истиче Пуповац, почела у периоду озбиљне дубоке кризе након краха сарадње између ХДЗ-а и Моста и завршила је са дубоком кризом као последицом цовида-19.

- У самој коалицији то је било доиста тешко раздобље, посебно за заступнике мањина јер су се говор мржње и нетолеранција манифестовали у Сабору и изван Сабора. Било је изузетно тешко политички деловати у таквим околностима - рекао је Пуповац.

О лидеру Домовинског покрета Мирославу Шкору, Пуповац каже да га зна као политичара из времена председничке кампање, као певача који је ушао у политичку сферу.

Шкоро се, према Пуповцу, користи најдиректнијим популистичким методама за које се верује да могу имати резултата у споју певачке популарности, која је национално сентиментална, и његовог позивања да ће служиит народу и да ће из њега проговорити народ, као И да ће помоћу њега народ владати.

- Предуго сам у политици да бих могао веровати у такву идеју политике - рекао је Пуповац.

Полиција се повукла пред Кучима, Јоаникијем и Амфилохијем! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА