Најновије

СУДАР ЗВЕРИ: Ево шта се догоди када парчадно-разорна граната из топа 2А42 погоди АК-74М!

На интернет ресурсима се појавила фотографија „растурене“ аутоматске пушке АК-74М. У опису се наводи да је она погођена приликом распрскавања парчадно-разорне гранате испаљене из аутоматског топа 2А42. У овом случају је деловало совјетско борбено возило пешадије БМП-2. Стрелац који је употребљавао ово оружје је остао без шаке и ручног зглоба.

БМП-2 (Фото: принтскрин Звезда ТВ)

АК-74М представља стандардно наоружање руске војске. Представља модификацију основне пушке АК-74 која је у совјетску армију уведена 70-их година прошлог века. Ова пушка се углавном налази у наоружању бивших совјетских република и држава Варшавског пакта, али и бројних азијских земаља.Његово присуство је регистровано и на тлу Африке и Јужне Америке.

Што се тиче инцидента са пушком АК-74М, она је вероватно погођена шрапелом који је настао након експлозије гранате калибра 30мм. Том приликом, стрелац који је дужио оружје је остао без шаке. Место и време инцидента није прецизирано.

У тексту се наводи да је граната испаљена и борбеног возила пешадије совјетског порекла БМП-2. Ово возило се и даље активно налази у наоружању руске армије (углавном механизоване јединице). За њега су припремљени пакети дубоке модернизације тако да ће и даље остати у активној војној употреби.

Аутоматски топ 2А42 користи гранате калибра 30мм. Његов ефективни домета износи око 4,000 м. У борбеном комплету се обично налази 500 граната. Ради се о топу који је развијен још 80-их година прошлог века, у чувеном заводу „Туламаш“ из Туле.

Топ испаљује муницију у калибру 30×165 мм, а балистичке карактеристике гранате обезбеђују ефективан домет до 4,000 метара (пробојност око 50мм хомогеног челика под углом од 60 ст.на даљини од 1,000м). За овај топ су развијена 2 типа муниције у калибру 30×165 мм, панцирни и парчадно-разорни.Борбене платформе које га користе као основно наоружање су оклопна борбена средства БМП-2, БМД-2, БМД-3, БТР-90 као и хеликоптери Ка-50, Ка-52, Ми-28.

Америка тврди да Хонк Конг више није аутономна покрајина Кине! Више о томе сазнајте ОВДЕ!

 

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА