Најновије

ВУЧИЋ: Опозиција хоће да нас гурне у диктатуру!

Избори се не могу одлагати зато што би неки желели да они буду заказани кад они процене да могу да победе, поручио је јуче председник Александар Вучић поводом захтева дела опозиције да се помери датум изласка на биралишта.

Вучић (Фото: predsednik.rs)

- Постоје јасни уставни и законски рокови за одржавање избора и они се морају поштовати - нагласио је Вучић.

Слали европске посреднике

Председник Србије је подсетио да су избори били планирани за крај марта и да су једном већ померени до крајњег датума који Устав подразумева. Како је напоменуо, сада би даље одлагање значило да се мандат Скупштине продужава мимо Устава и закона, односно да се земља уводи у диктатуру. Вучић је подсетио да су поједине странке опозиције тражиле одлагање избора још у децембру и јануару, када су, како је рекао, код њега тим поводом долазили разни европски посредници, иако су избори били планирани за почетак марта.

- Рекли смо да не разумемо шта то значи, да нисмо земља у којој је могуће увести диктатуру... Али изашли смо у сусрет. Рекао сам да можемо да их одржимо до крајњег датума, и зато су били заказани за 26. април - изјавио је Вучић после обиласка 3. ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства.

Користе кризу

Када се догодила епидемија ковида-19, Вучић каже да је иста опозиција говорила како им све одговара, јер је народ незадовољан, у кућама све време...

- То могу да искористе и победе без проблема. Шта да радимо, да чекамо док не буду мислили да сигурно могу да победе - упитао је Вучић.

Председник је рекао да је сигуран да ће надлежни државни органи предузети све мере и да ће казнити све оне који су прекршили полицијски час, без обзира на то кога политички подржавају.

- Сигуран сам да ће надлежни државни органи предузети све мере, а постоји новчана казна од 50.000 до 150.000 динара, и да ће све прекршиоце, без обзира на то кога подржавају политички или не, казнити - рекао је Вучић и додао:

- Неки, међутим, виде само оне који им се не свиђају, а заборављају да је пре неколико вечери дошло до напада и пребијања радника на Дорћолу такође у време полицијског часа.

Председник је поновио да држава ниједну меру у борби против коронавируса није увела из хира или зато што жели да уради нешто против, већ да сачува здравље људи.

Вучић је казао и да нико не разуме сврху организовања политичких скупова, „осим што смо успели да уништимо подршку здравственим радницима, јер је неко желео да то злоупотреби у политичке сврхе“.

- Тако је уништено и сат времена за шетњу пензионерима. Неко је смислио да би му то политички одговарало, а да ће страшни режим да крене да хапси и да ће те слике моћи да продају свугде у свету... Радите шта мислите, али у време епидемије то нема баш и смисла - поручио је Вучић.

Економија у плусу… Позитивни привредни раст

Упркос пандемији, Србија економски добро стоји и Вучић је уверен у процену да ће и ову годину наша земља завршити са позитивним привредном растом од плус један, уместо предвиђеног минуса.

- Наша процена је да ћемо први квартал завршити са плус 5,1, а други са плус 1,1 до 1,3, док ће трећи, због високе базе од прошле године, бити у минусу од 0,3 до 0,2 одсто. За четврти квартал предвиђамо минус од 0,9 одсто. То значи да ћемо годину завршити са плус један, а не са минус три. Тиме ћемо бити убедљиво најбољи у Европи. А следеће године, на знатно нижу базу од ове године, одосмо у небеса, са растом од осам одсто - изјавио је Вучић.

Он је рекао да је намера да се додатно ојача сарадња у региону, те да постоје неке ствари које планирамо да радимо у региону, где Србија жели да оснажи присуство својих компанија. 

Србија војно 10 пута снажнија

Председник је најавио да ћемо у октобру имати досад највећу вежбу ратног ваздухопловства на Пештеру, где ће бити представљено све што имамо од наших противваздушних система.

- Све ће да пуца у октобру - рекао је Вучић и додао:

- Показаћемо огромну снагу и оно што нисте до сада могли да видите. Припемамо се за октобар. Србија је респектабилна војна сила у складу са бројем људи и територијом, али и неупоредиво снажнија него раније.

Вучић је нагласио да Србија улаже у набавку оружја, „због чега је десет пута снажнија и боље опремљена него што је то била у претходном периоду“, пре свега захваљујући набавци руског оружја, као и да је срећан што то може да каже „на годишњицу обарања Ф-117 (током НАТО бомбардовања 1999. године)“.

Специјално за председника

Вучић је обишао 3. ракетни дивизион 250. ракетне бригаде на дан када су 1999. године припадници овог дела војске оборили невидљиви Ф-117. Тим поводом председнику је уручен и специјалан поклон - макета и део ове летелице.

- Ово је херојска бригада, која је на данашњи дан пре 21 годину оборила Ф-117. Ми сматрамо да је то славна, херојска прошлост. Данас се налазимо у Јакову, где можете да видите најсавременије противавионско оруђе, систем „Панцир С“, који је први пут у нашем власништву - рекао је Вучић.

Грађани зауставили Вучићеве бакљаде! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА