Најновије

КОЛИКО ЈЕ АМЕРИКА БЛИЗУ ГРАЂАНСКОГ РАТА?! Сукоби, како се одвијају протести и десет смрти које су покренуле немире против полиције у земљи!

Демонстранти у градовима широм Америке сукобили су се са полицијом током протеста због ненаоружаног Афроамериканаца Џорџа Флојда у Минеаполису.

Председник Америке Доналд Tрамп (Фото: flickr)

Неколико стотина људи окупило се испред Беле куће у Вашингтону, захтевајући правду у овом случају.

Насиље на протестима забележено је у Минеаполису, Њујорку, Атланти и другом деловима Сједињених Америчких Држава.

Дерек Човин, бивши полицајац из Минеаполиса ухапшен је и оптужен за убиство из нехата Џорџа Флојда који је у понедељак приведен.

На снимку који је кружио интернетом види се Дерек Човин, који је белац, како коленом клечи и притиска врат ненаоружаног Флојда, којег је претходно привео на улици.

Човин би требало да се у понедељак појави пред судом у Минеаполису.

Доналд Трамп, председник Америке, убиство Флојда је назвао „страшним" и додао да је разговарао са његовом породицом коју је описао као сјајне људе.

Шта се дешава на протестима?

Највише напетости и даље је у савезној држави Минесоти, а полицијски час од 20 сати увече до шест ујутру уведен је у Минеаполису и Сент Полу.

Демонстранти нису поштовали полицијски час, запалили су више аутомобила, а ватрогасци су због блокираних улица имала доста проблема да гасе локалне пожаре по Минеаполису.

На снимцима америчких телевизија види се и како поједини демонстранти пљачкају продавнице, уз слабо присуство полиције на улицама.

Тек око поноћи по локалном времену, на улицама се појавио известан број припадника полиције и Националне гарде, објављено је на сајту локалног дневног листа Минеаполис Стар Трибјун.

Пентагон је ставио војску у стање приправности у случају да буде потребно слање трупа у Минеаполис.

У петак увече демонстранти су се окупили испред Беле куће у Вашингтону, а носили су Флојдове фотографије и узвикивали - „Не могу да дишем".

Управо то је било последње што је приликом хапшења рекао Флојд, а то су биле и последње речи Ерика Гарнера, Афроамериканца који је 2014. у Њујорку умро од гушења када га је привела полиција.

Током протеста безбедносне снаге су привремено изоловале Белу кућу.

У деловима Атланте проглашено је ванредно стање, уз образложење да се тиме штите људи и имовина.

Демонстранти су запалили неке зграде и неколико полицијских аутомобила, а све то се десило близу седишта телевизије ЦНН.

Киша Ленс Ботомс, градоначелница Атланте, покушала је да апелује на становнике.

„Ово није протест. Ово није у духу Мартина Лутера Кинга. Срамотите наш град, срамотите живот Џорџа Флојда", рекла је она.

У Бруклину у Њујорку демонстранти су се такође сукобили са полицијом.

Гађали су полицајце бакљама, а запалили су и више возила. Ухапшено је више људи, а повређено је и много полицајаца.

„Не желимо да нам се понови оваква ноћ", написао је на Твитеру Бил де Блазио, градоначелник Њујорка.

У Даласу, једном од највећих градова у Тексасу, полиција је употребила сузавац у окршају са демонстрантима који су бацали каменице.

Демонстранти су блокирали локалне путеве у Лос Анђелесу, а у Оукленду су на појединим зградама исписали графите „Убијте полицајце".

Шта је рекао тужилац?

Тужилац округа Хенепин Мајк Фримен рекао је да је Човин оптужен за убиство трећег степена.

Додао је да „очекује оптужбе" и за остала три полицајца, али о томе није говорио детаљније.

„Никада оволико брзо нисмо подигли оптужницу против полицајца", истакао је.

Како је Џорџ Флојд умро?

Човин је оптужен да је изазвао смрт 46-годишњака поступајући немарно по људски живот и „доводећи до неразумног ризика да изазове смрт или нанесе тешке телесне повреде".

Наведено је да је Човин коленом притискао Флојда осам минута и 46 секунди - Флојд је престао да даје знаке живота три минута раније.

Два минута пре него што је склонио колено, други полицајци су опипали Флојдов десни зглоб, у покушају да нађу пулс. Нису успели.

Пун медицински извештај окружног патолога још није објављен, али је у пријави наведено да није утврђено да је било „трауматске асфиксије односно гушења".

Патолог је истакао да је Флојдовој „смрти вероватније допринела" комбинација срчаних болести, „могућих опојних средстава у систему" и тога што је био приведен.

Полицајци су на терен изашли због пријава о коришћењу фалсификованог новца. Зато су у понедељак зауставили Флојдово возило.

Према наводима из полиције, Флојду је речено да изађе из возила и да се физички удаљи, чему се он опирао.

„Полицајци су успели да ставе лисице осумњиченом и приметили су да је осумњичени претрпео одређене повреде", наводи се у полицијском извештају.

На видео снимку са места догађаја не може да се види како је дошло до сукоба. На њему се види полицајац, белац, како држи колено на врату Флојду, којим му онемогућава да устане.

Флојд за то време стење „молим вас, не могу да дишем" и „немојте ме убити", док пролазници вичу на службенике да га пусте.

Флојд престаје да се помера и у том тренутку долази Хитна помоћ, која га одвози у болницу, где лекари проглашавају његову смрт.

Шта је рекао Трамп?

Председник Доналд Трамп је у петак инцидент назвао „страшним", рекавши да је разговарао са Флојдовом породицом.

„Разумем бол. Разумем патњу", рекао је.

Позвао је је на мирне протесте, рекавши да „пљачкаши не смеју да угуше гласове мирних демонстраната".

Претходно је изјавио да „разбојници" не поштују Флојдову смрт и позвао Националну гарду да заведе ред.

Твитер је сакрио Трампову објаву о Минеаполису, уз образложење да велича насиље: „Када су сукоби почели, почела је и пуцњава", написао је амерички председник.

Какве су реакције?

Адвокат Бенџамин Крамп, који заступа Флојдову породицу, рекао је да они „желе мир у Минеаполису", али знају да мир не могу да добију без правде.

„Не можемо да се спустимо на ниво наших угњетавача", наводи се у саопштењу. „Пљачка и насиље смањују нашу заједничку снагу."

Флојдов брат Филонајс, у четвртак је за Си Ен Ен рекао: „Никад нећу вратити брата. Потребна нам је правда."

Говорећи кроз сузе, рекао је да полицајци који су „погубили мог брата на у сред дана" морају бити ухапшени и да се „уморио од гледања црнаца како умиру".

Омар Хименез, Си Ен Ен новинар, као и продуцент и камерман ухапшени су у Минеаполису, јер наводно нису желели да се помере с места нереда иако су за то добили инструкције од полиције.

Новинарска екипа је пуштена сат времена касније, пошто се гувернер извинио.

Шта се догодило у четвртак увече?

Последњих неколико дана неке зграде у Минеаполису су спаљене, а продавнице опљачкане.

У четвртак су се демонстранти окупили испред полицијске станице, близу које је Флојд преминуо.

Полицајци су бацили сузавац и испалили гумене метке у покушају да растерају масу. Ипак, кордон је на крају пробијен, полицајци су се повукли, а демонстранти су запалили две зграде у близини.

Убиство Флојда је само појачало дугогодишњу љуту која тиња због убистава црних Американаца, укључујући и случај из Кенатакија када је преминула Бреона Тејлор.

Гувернер Минесоте Тим Волц је позвао трупе Националне гарде у четвртак и захтевао од градоначелника Минеаполиса да прогласе ванредно стање.

Рекао је да пљачке, вандализам и пожари наносе штету многим фирмама, укључујући и оним које су у власништу мањина.

„Смрт Џорџа Флојда требало би да доведе до правде и системских промена, а не од смрти и уништења", рекао је у изјави, позивајући све на мирне протесте.

Како су се протести одвијали?

Почели су у уторак поподне, када је стотине људи изашло на раскрсницу на којој се догодио инцидент.

Организатори су покушали да одрже мирни протест и примене све мере социјалног дистанцирања због пандемије корона вируса.

Узвикивали су „не могу да дишем" и „то сам могао да будем ја".

Људи су се упутили према полицијској станици, за коју су веровали да у њој раде полицајци који су били на дужности те вечери када је Флојд погинуо.

„Стварно је ужасно. Полиција мора да схвати да је ово клима коју су они створили", рекао је један од демонстраната за ЦБС.

Друге ноћи нереда, у среду, демонстранти су почели да бацају камење и сузавце на полицију.

Како је вече одмицало, скупило се на хиљаде људи, а испред станице полицајци су формирали живи зид, како би спречили демонстранте да уђу у станицу.

У близини је уништен супермаркет, а појединци су из продавнице излазили са украденом робом. Запаљене су просторије фирми у близини, а поједини објекти су потпуно уништени.

„Вечерашњи протести били су потпуно другачији од оних претходне ноћи", изјавио је портпарол полиције за Њујорк Тајмс.

10 смрти које су покренуле протесте против полиције у Америци

Флојдова смрт вратила је у први план статистике о убиствима које су починили полицајци у Америци.

Ово су само неке од жртава чије су смрти покренуле простесте против полиције.

Трејвон Мартин, 26. фербруар 2012.

Трејвона Мартина, црног 17-годишњег средњошколца убио је Џорџ Зимерман на Флориди.

Мартин је био у посети рођацима када га је пресрео Зимерман, који је волонтерски био на стражи у овом латиноамеричком насељу.

Порота је 2013. закључила да Зимерман није крив - пресудили су да је упуцао Мартина уз самоодбрани, али породица и пријатељи тинејџера су увек инсистирали на томе да се ради о убиству.

Ово убиство је било кључно за покретање друштвеног покрета Животи црнаца су битни.

Ерик Гарнер, 17. јул 2014.

Гарнер је умро од гушења у Њујорку, након што је ухапшен под сумњом да је илегално продавао цигарете.

На видео снимцима се види како Гарнер непрестано у сузама говори „не могу да дишем", док се бели полицајац Данијел Панталео види како га руком гуши док га држи на поду.

Порота је одбила да поднесе кривичну пријаву против полицајца, што је изазвало протесте у више америчких градова.

Панталео је отпуштен из полицијске управе у Њујорку пет година након догађаја.

Мајкл Браун, 9. август 2014.

Покрет Животи црнаца су битни добио је међуанродни публицитет након што је 18-годишњи Мајкл Браун убијен током свађе са белим полицајцем Дереном Вилсоном.

Овај инцидент покренуо је насилне протесте који су се завршили једном смрћу, док је неколико људи рањено, а на стотине ухапшено.

Вилсон је поднео оставку у полицији, али је порота одлучила да је невин, што је изазвало нове протесте.

Волтер Скот, 4. април 2015.

Волтер Скот, 50-годишњи црнац, упуцан је три пута у леђа док је бежао од полицајца Мајкла Слегера у Северном Чарлстону, у Јужној Каролини.

Полицајац је зауставио Скотов аутомобил због неисправног светла. Тада је против њега постојао налог за хапшењем јер је каснио у исплати алиментације.

Слегер је осуђен на 20 година затвора 2017. године, а Скотова породица је добила нагодбу у износу од 6,5 милиона долара од власти Северног Чарлстона.

Фреди Греј, 12. април 2015

Само недељу дана након убиства Волтера Скота, догодио се још један контроверзни случај у Балтимору у Мериленду.

25-годишњи Фреди Греј ухапшен је због ношења оружја након што су полицајци пронашли нож у његовом џепу.

На видео снимку који је направио сведок види се како Греј вришти док га воде у полицијски комби. Неколико сати касније пребачен је у болницу са тешком повредом кичме.

Умро је недељу дана касније, а насилни протести су окончани са најмање 20 повређених полицијаца.

Три од шест официра који су били уплетени у његово хапшење касније су проглашени кривим за његову смрт - осталој тројици никада није суђено.

Сандра Бланд, 13. јул 2015.

28-годишњу Бланд зауставио је полицајац Брајан Енчинија због мањег саобраћајног прекршаја.

Док јој је прилазио, она је запалила цигарету и одбила да је угаси. Он ју је ухапсио и оптужио за напад на полицајца.

Три дана касније, Бланд се убила у затвору. Иако није убијена, њена смрт изазвала је бес широм Америке, а по овој причи урађен је и документарац на ХБО.

Филандо Кастил, 6. јул 2016.

Упуцао га је полицајац Џеронимо Јанез након што га је зауставио у саобраћају у Минесоти.

Иако је Јанез оптужен за убиство другог степена и по две тачке за опасно коришћење ватреног оружја, порота га је ослободила мање од годину дана касније.

Ботам Џон, 6. септембар 2018.

Џона, 26-годишњака, убила је у његовом стану полицајка Амбер Гајгер, која није била на дужности.

Она је рекла да је грешком ушла у стан рачуновође мислећи да је њен - пуцала је у Џона, који је био ненаоружан, верујући да је провалник.

Годину дана касније, Гајгер је осуђена на десет година затвора.

Ататијана Џеферсон, 13. октобар 2019.

28-годишњка студенткиња медицина убијена је у свом кревету у Даласу. Убица је био полицајац Арон Дин.

Дина су послали на ову адресу након што је комшија позвао полицију и пријавио да су врата Џеферсон отворена. Још му није суђено.

Бриона Тејлор, 13.март 2020.

Бриона Тејлор, 26-годишња техничарка за хитну медицинску помоћ упуцана је осам пута када су службеници 13. марта ушли у њен стан у Кентакију.

Они су стигли са налогом за претрес због истраге о дрогама, али на поседу није пронађена ниједна дрога.

Њена породица верује да нису тражили њу или њеног партнера - већ осумњиченог који није повезан са њима и који је већ био у притвору и није живио у том стамбеном комплексу.

Из полиције су рекли да су узвратили ватру након што је један официр рањен у инциденту.

Коме Америка уводи санкције, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Би Би Си

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА