Најновије

ВАШИНГТОН ГОМИЛА БОМБАРДЕРЕ У ГУАМУ! Све ракете упрте у Пекинг! Неће им опростити што су истерали амерички брод из свог мора! (ВИДЕО)

Америчко ратно ваздухопловство транспортовало је четири “Б-1Б Лансер” бомбардера и око 200 војника из базе у Тексасу на острво Гуам.“

Б-1Б Лансер (Фото: Јутјуб)

Овај маневар који је описан као привремени, долази у тренутку када расту тензије између Пекинга и Вашингтона, колико око спора у Јужнокинеском мору, толико и у међусобном оптуживању ко је крив за пандемију корона вируса.

Пекинг је саопштио да је прошле недеље “отерао” брод америчке морнарице УСС Барy из вода Јужнокинеског мора, пошто је примећен код острва које је спор између Кине и Вијетнама. Пентагон није објавио колико дуго ће стратешки бомбардери остати на острву.

Подсећања ради, Америка је 17. априла повукла групу бомбардера Б-52 са острва, али у наредним недељама је посла Б-1 бомбардере. Истог месеца, америчко ваздухопловство послало је два Б-1 бомбардера у Јапан због обуке.

Зашто је дошло до овог премештања није познато, мада је шеф операција америчке војске у Тихом океану (ПАЦАФ) командант Франк Велтон дао благу назнаку тога. Наиме, он је рекао да ови бомбардери могу да носе пројектиле за деловање на земљи, као и могућност да одговоре на претње са мора. Како наводи овај руски портал, официр није навео на чије ратне бродове је мислио да су претња.

Некадашњи директор обавештајног центра команде у Тихом океану, Карл Шустер, рекао је за Си Ен Ен да су бомбардери послати како би “закомпликовали доношење одлука лошим глумцима”. Са друге стране, истраживач Тимоти Хелт претпоставља да је ово лош потез САД.

- Кина би могла лако да направи план и уништи бомбардере пошто зна тачно где су - објаснио је Хелт.

Треба напоменути да су Б-1 бомбардери 2017. године били пребачену у Јапан, када су букнуле тензије између Северне и Јужне Кореје. Ова летелица ушла је у службу 80-их година прошлог века, а првобитно је била дизајнирана као бомбардер који би носио нуклеарног наоружања.

И даље без одговора Пекинга

Кина још није коментарисала гомилање бомбардера на Гуаму, али је прошле недеље критиковала “милитаризацију Јужнокинеског мора” од стране Американаца, оценивши овако понашање “призива невољу”.

- Наша војска остаје у приправности, штитећи суверенитет, безбедност и интересе Кине, али у исто време одржава мир и просперитет у региону - казао је порпарол министарства одбране пуковник Ву Ћијан коментаришући инцидент са бродом УСС Барy.

Немци задали коначни ударац Северном току 2! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Телеграф

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА