Најновије

Да ли се Кина већ налази у америчкој хиперсоничној индустријској бази?!

Док се Пентагон фокусира на развој нових технологија, попут вештачке интелигенције и усмерене енергије, службеници одељења су изјавили да је потребно да стране државе не купе пут у одбрамбено-индустријску базу. Али нови извештај упозорава да Кина можда већ има власништво над кључним фокусом: хиперсоничним оружјем.

Хиперсонична ракета (Фото: raytheon. com)

Очекује се да ће хиперсоничне ракете, које су способне да иду више од пет пута брже од брзине звука, постати окосница америчке војске у наредним деценијама.

У оквиру своје годишње федералне кампање за процену података, аналитичка компанија Говини открила је да је добављач првог нивоа у хиперсоничном ланцу снабдевања (седам главних компанија које највише сарађују са Министарством одбране на развоју технологије) урадио добар посао у задржавању кинеских компанија изван процеса.

Али на трећем нивоу, где компаније пружају мање, али још увек критичне компоненте, изложеност кинеским добављачима скаче на готово 10 процената. А та изложеност лагано расте у тренутку када достигне пети ниво добављача, где Говини примећује знаке преклапања међу компанијама на оним нижим нивоима.

“То не мора нужно значити да кинески делови завршавају у хиперсоницима Министарства одбране”, објаснио је Јим Митре, Говини-ов старији потпредседник за стратегију и анализу. „Међутим, Кина може имати могућности да угрози развој хиперсоника кроз ангажовање у ланцу снабдевања, а за Министарство одбране и индустрију је од пресудне важности да то онемогуће.“

“То је област коју редовно радимо са одељењем за истраживање и разоткривање како бисмо разумели изазове у ланцу снабдевања”, додао је Митре.

Низ извештаја Пентагона у последње две године изазвао је забринутост у вези са одбрамбено-индустријском базом, посебно када је реч о материјалима врхунског квалитета и дизајну пројектила. У неким случајевима, једини добављач критичних материјала долази из Кине, баш из земље којој САД жели да се супротстави улагањем у хиперсонично оружје.

У марту је Пентагон објавио да почиње дубоко испитивање у хиперсоничној индустријској бази посебно да би разумео рањивости код добављача нижег нивоа. Та студија је у току.

У међувремену, званичници су признали да је пандемија Ковид-19 утицала на мање добављаче.

Говини је такође открио да САД улажу мање, у поређењу са Кином, у области квантних технологија, а буџет Пентагона за истраживање, развој, тестирање и процену за 2021. годину за програме повезане са квантитетом смањио се за готово 10 процената у односу на претходну годину. Одељење је затражило 3,2 милијарде долара за РДТ и Е средства везана за хиперсонично оружје у фискалној 2021.

Које наоружање Египат тражи од Русије да се обрачуна са Турском, више о томе ОВДЕ!

Извор: logicno.com/З. Милић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА