Најновије

СРБИЈО, МОРАЋЕШ ДА СЕ ОПРЕДЕЛИШ: Трамп жели решење косовског чвора пре избора?!

Амерички председник Доналд Трамп позвао је председнике Србије и косовског председника на разговоре у Вашингтон 27. јуна ове године.

Илустрација (Фото: flickr. com/ Правда)

Објавио је амерички лист "The Wall Street Journal".

Како наводи лист, амерички председник има намеру да постигне коначни договор између, како се наводи, "ове две државе" пре председничких избора ове године. Српски председник Александар Вучић икосовски председник Хашим Тачи су, како даље наводи лист, иначе веома близак администрацији, позвани у Белу кући на разговоре. Лист истиче да би решавање спора око статуса Косова могло стабилизовати цео регион западног Балкана и окренути га ка Европској унији.

"Успркос ситуацији у САД и ширењу коронавируса, Трамп се нада да ће осигурати дугорочни одрживи формални мировни уговор у регији који је био жариште супарничких сила, како би побољшао свој сољнополитички кредибилитет. Али ново отварање разговора између Косова и суседне Србије, руског савезника, који подржавају САД, већ изазива контроверзу у Европи, где дипломате сматрају да би се Европска унија могла сместити у проблем", наведено је у тексту.

Србија и тзв. Косово потврдили су да су добили позив за састанак у Белој кући 27. јуна.

Трамп лично се заинтересовао за то питање прошле године, "након што су председници две зенље приступили администрацији", рекао је високи амерички званичник. Решавање дугогодишњег спора значило би Трампу уочи избора, сматрају званичници администрације, будући да су разговори са Северном Корејом и притисак на Иран до сада дали ограничене резултате.

Успешан исход проширио би утицај САД на Балкану, где се Кина и Русија агресивно такмиче за утицај, посебно од почетка пандемије.

Писање овог листа потврдио је својом објавом на Твитеру специјални представник председника Сједињених Америчких Држава (САД) за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел.

"Сјајне вести! Добио сам потврду од влада Косова и Србије да се обавезују да привремено зауставе кампању за повлачење признања (Косова) и лобирање за чланство (Косова) у међународним организацијама, како би се састали у Вашингтону, у Белој кући, 27. јуна, због разговора о дијалогу", написао је Гренел.

САД повлаче војнике из Немачке. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: The Wall Street Journal/ Б 92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА