Најновије

ХРВАТ ОПЛЕО ПО ТРАМПУ: Америка није више лидер слободног света, али зато Кина и Русија јачају

Бивши министар спољних послова Хрватске Мате Гранић изјавио је да Сједињене Амерички Државе више нису лидер слободног света.

Мате Гранић (Фото: Јутјуб)

Од момента када је Трамп рекао "Америка на првом месту" много тога се изменило. Апсолутни унилатерализам интереса САД је једно време био веома добар за америчку економију, али САД више нису лидер слободног света као што су биле, оценио је Гранић.

На питање ко је сада лидер света, Гранић је рекао да, према његовом мишљењу, то није нико.

“Кина је ојачала, поготово економски, и њен утицај у свету је далеко већи. Русија је изашла изван граница, главни је играч у Сирији. Трамп се сукобљава са ЕУ, па чак и са НАТО. У овом тренутку све те ствари је додатно драматично радикализовала пандемија корона вируса", рекао је Гранић.

Коментиришући нереде у САД након убиства Джорџа Флојда и пандемију, коју је Трамп подценио и прекасно реаговао, Гранић је рекао да ће се то све одразити на председничке изборе.

“Ако успе ово да заврши он ће сасвим сигурно имати подршку једног дела грађана, а ако се узме да је Америка лоше реаговала на пандемију, а посебно његова администрација, укупно слаби позиција Трампа", рекао је Гранић.

Прочитајте ОВДЕ зашто је избио раскол међу демократама у САД.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА