Најновије

НУКЛЕАРКАМА НА РУСИЈУ И КИНУ, АКО ЗАТРЕБА! Ф-35 управо постао најсмртоноснији убица! (ВИДЕО)

На фотографијама које је недавно објавио Пентагон приказују се беспрекорни авиони Ф-35А "Lightning II" који тестирају способност бацања Б61-12 термонуклеарне гравитационе бомбе. Следећа фаза надоградње авиона омогућиће му распоређивање оружја различите величине.

Ф 35 (Фото: flickr. com)

На готово десетак фотографија које је објавио Заједнички програмски офис Ф-35 раније овог месеца може се видети најновији пентагонски борац који тестира своју способност бацања последње итерације нуклеарне бомбе Б61. Оружје са максималном снагом од 50 килотона довољно је мало да се може сместити у унутрашњост простора за бомбе Ф-35.

На фотографијама су приказани тестови који сежу у јун 2019, а који су сви извршени у ваздухопловној бази Едвардс у Калифорнији и користили су инертну муницију. Верзија "стелт" авиона, Ф-35А, је једина од три врсте које је изградила компанија "Локид Мартин", а која је сертификована као двоструко способна летелица (ДЦА), омогућавајући јој да носи и нуклеарне и конвенционалне бомбе.

Међутим, способност Joint Strike Fighter-а да носи Б61-12 зависи од брзих надоградњи у Блок 4 издању софтвера, за које је Владина канцеларија за одговорност (ГАО) недавно утврдила да су у заостатку најмање девет месеци. Не очекује се да ДЦА сертификат за Ф-35А буде готов до јануара 2023. године, саопштила је канцеларија министра одбране.

Блок 4 ће такође омогућити да Ф-35 носи друге врсте наоружања, као што су морнаричка ударна ракета, ракете "Метеор" и "СПЕАР" и неколико ласерских бомби.

Још једна бомба за коју је Ф-35 већ сертификован за употребу, GBU-53 StormBreaker "бомба малог пречника", недавно је претрпела годину дана кашњења захваљујући неисправном дизајну пераја. Оружје које може да се убаци у лежиште за бомбе Ф-35 је мало, али драгоцено, јер ако се оружје постави на тврдо место у унутрашњости авиона, оно ће спречити његово прикривање.

Ф-35 би требало да замени неколико авиона са нуклеарним сертификатом чланица НАТО, што значи да би њихова способност размештања нуклеарног оружја у власништву САД била онемогућена уколико њихове ваздухопловне снаге користе неке друге борбене летелице.

- Иконична улога нуклеарних бораца, коју су у прошлости обављали Ф-15Е и Ф-16, преноси се на Ф-35А да би играо будућу улогу у националној безбедности - пише у опису фотографије одбрамбене службе за визуелну дистрибуцију информација (ДВИДС), која је обезбедила фотографије.

- Ф-35 је водећи мулти-мисијски систем оружја 5. генерације. Његова способност да прикупља, анализира и дели податке је мултипликатор силе који побољшава сву имовину у борбеном простору: са стеалтх технологијом, напредним сензорима, капацитетом и дометом оружја, Ф-35 је најсмртоноснија, одржива и интероперабилна борбена летелица икада изграђена - напомиње се у опису.

Ф-35Е "Strike Eagle" био је први амерички авион који је добио сертификат за избацивање Б61-12, која је развијена 2015. године, иако је производња употребљивих бомби почела тек у марту 2020.  "Strike Eagle" је тестирао бацање инертне бомбе на полигону Тонопах у Невади у марту, према подацима Сандиа Натионал Лабораториес, која управља локацијом.

У међувремену, у удаљеној ваздухопловној бази Ејелсон у централној Аљасци, особље за помоц́ у муницији започело је замршени процес састављања бомби за прву ескадрилу Ф-35 – прву за пацифичке ваздухопловне снаге САД. Први борци за заједничке ударе почели су да стижу у априлу.

Фотографије које је објавио Ејелсон приказују особље које саставља GBU-12 "Pavevai II" ласерски вођене бомбе.

- Изградићемо укупно 70 бомби током недеље - рекао је виши потпуковник Џејсон П. Брекинс, главни подофицир 354. јединице за одржавање.

Американци блокирали пут руским оклопњацима, а онда је настао хаос када су "баћушке" дале гас. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Logično.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА