Најновије

НОВИ ВАЗДУШНИ НАПАДИ АМЕРИКЕ НА РУСИЈУ: Сада и из смера Арктика!

Пре неколико дана америчко заповедништво за Европу (ЕУЦОМ) објавило је о вежбама америчких бомбардера Б-1 Лансер у акваторију Црног мора, у близини полуострва Крим, када су увежбавани напади савременим крстарећим ракетама АГМ-158Ц ЛРАСМ, намењеним уништавању крупних циљева у групацијама непријатељских бродова у условима електроничког ратовања.

Б-1 Лансер (Фото: Јутјуб)

Међутим, Сједињене Државе на томе нису стале. Шта више, наведено америчко заповедништво – ЕУЦОМ, потврдило је вест о стратешкој мисији својих бомбаредера Б-52-Х Стратофортрес у читавој Европи и Арктику, која је изведена 3. јуна. Ваздухоплови су извршили задатак условног извођења напада крстарећим ракетама у ваздушном простору изнад Северног леденог океана и Лаптевског мора (смештеног између обала Сибира, острва Севернаја Земља и Новосибирских острва). Америчко заповедништво за Европу нагласило је како Министарство одбране САД-а сарађује с арктичким државама, владиним организацијама и приватним партнерима око осигурања сигурности и стабилности у Арктику.

Заповедник ваздушниних снага САД-а у Европи и Африци генерал Џефри Харигиан изјавио је следеће: „Арктик је стратешки регион с растућом геополитичком и глобалном важношћу, и ове мисије групација бомбардера демонстрирају приврженост нашим партнерима и савезницима, а такође и нашу способност одвраћања, осигурања и заштите једни других.“ Казао је како је „интеграција наших бомбардера у Европи и Арктику кључ према учвршћењу регионалне сигурности“.

Можда с америчке стране то тако и изгледа, али је тешко веровати како ће се с таквом констатацијом сложити и Руси, којима се сигурно превише не свиђа да им амерички стратешки бомбардери лете у близини њихових граница и то са свих страна. Ретко би која држава, и пуно мање величине и снаге од Русије, спокојно проматрала стране летелице око својих граница и притом ништа не подузимала с циљем заштите. Дакле, логика како су овакве „војне игре“ „кључ учвршћења регионалне сигурности“ је благо речено чудна с обзиром како она резултира искључиво повећањем војне активности супротне стране с циљем неутрализације опасности по своју сигурност (а као опасност, и никако друкчије, Русија такве америчке мисије и схвата).

А та опасност ни у ком случају није мала: у споменутој мисији ЕУЦОМА-а на Арктику суделовала су 4 стратешка бомбардера Б-52Х петог бомбардерског крила са седиштем у бази „Минот“ у Северној Дакоти, ваздушни танкери КЦ-135 из 100. ваздухопловног логистичког крила у британској бази „Милденхал“ и 168. ваздушног логистичког крила америчке ваздухопловне базе “Еиелсон“ на Аљасци, који су стратешким бомбардерима омогућили извршење кружног прелета са споменуте базе „Минот“ у Северној Дакоти.

Осим њих, стратешке бомбардере пратили су норвешки ловци Ф-16 и Ф-35 (потоњи је амерички ваздухоплов 5. генерације у чијој производњи суделују и бројне земље из НАТО савеза).

А да Русији није свеједно и да она не гледа благонаклоно на ово што се догађа, сведочи и чињеница да су тамошњи медији (а то сигурно нису учинили супротно ставу војног и политичког врха те земље) саопштили о “провокативним” потезима Сједињених Држава на руским границама по свим смеровима. Тако наводе, да су стратешки бомбардери САД-а Б-52Х у среду, 3. јуна, увежбавали уништавање војне инфраструктуре Руске војске за посебне намене, размештене у Сибиру и иза Урала, као и главне базе руске Северне флоте које се налазе на архипелагу Земља Фрање Јосипа и полуострву Кола смештеном на крајњем северозападу Русије.

Али горе наведено никако није и све. У другој половици маја, у ваздушном простору близу руских граница на Далеком истоку извршени су летови америчких бомбардера Б-1Б Лансер. Тако је 21. маја Индо-Тихоокеанско заповедништво америчке војске изјавило како је бомбардер Б-1Б из састава 9. експедицијске бомбардерске ескадриле завршио с 24-веросатним летом, а летео је над Охотским морем које је уједно и врло активна зона деловања руске Тихоокеанске флоте. Јапански медији лет америчких авиона у ваздушном простору изнад Охотског мора назвали су до сада невиђеним кораком и „највећом провокацијом“ за последње време, јер та морска зона представља важну позицију за руске атомске подморнице.

Хафтарове снаге изгубиле аеродром у Триполију! Више о томе ОВДЕ.

 

Извор: geopolitika.news

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА