Најновије

ЗИДОЈЧЕ ЦАЈТУНГ: Срби не могу у Црну Гору због спора са СПЦ!

Немачки Зидојче цајтунг оцењује да је одлука Црне Горе да Србима не дозволи улазак у ту земљу донета не толико ради заштите од новог корона вируса, већ више због спора око Српске православне цркве.

Литије у Црној Гори (Фото: Јутјуб)

Лист подсећа на одлуку владе Црне Горе да од 1. јуна отвори границе за држављане многих земаља Европе, али не и за Србију и БиХ и пита се да ли се селективна забрана уласка у Црну Гору заиста пре свега односи на сузбијање ширења короне.

“Пандемија Ковида-19 није значајније погодила Србију и БиХ него друге земље југоисточне Европе. Владе обе земље слуте да иза тога пре стоје политички разлози”.

Додаје да се поново распламсава сукоб између Црне Горе и Србије због новог закона о верским слободама, који је током корона-кризе само привремено био сузбијен.

“Од почетка је било јасно да се сукоб не односи само на цркву и некретнине. Председник Србије Александар Вучић обећао је помоћ цркви која се у суседној земљи нашла у невољи и поново говорио о јединству српског народа. Ђукановићу је то ојачало његово уверење да Српска православна црква делује као политичка организација и спроводи великосрпску политику”, пише Зидојче цајтунг.

Лист се осврнуо и на патријарха СПЦ Иринеја и његову изјаву да том одлуком црногорска влада хоће да уради оно што је некада радио фашистички усташки режим у Хрватској – да прогони српски народ и да уништи Српску православну цркву, уз оцену да таква реторика “буди суморне успомене на пропаганду која је у региону подстакла ратове деведесетих”.

“Неки аналитичари полазе од тога да обе стране имају интерес да одржавају сукоб, јер тако могу да скрену пажњу свог становништва од економских проблема са којима се суочавају обе земље – и који су се због короне само појачали”, закључује лист, преноси Дојче веле.

Прочитајте ОВДЕ   ко тврди да је Вучић незрео.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА