Најновије

ОНИ НАС СПРДАЈУ! ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР НАТО-А: Ми смо заслужни за мир на Западном Балкану!

НАТО наставља да доприноси безбедности на Косову и Метохији, кроз своју мисију, Кфор, изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг (Фото: Јутјуб)

Он је додао да НАТО помаже и кроз подршку Алијансе дијалогу Београда и Приштине, под окриљем ЕУ.

– То је кључно за Београд и Прштину, али такође и за регионални мир и безбедност. Важно је да се споразуми постигнути у овом оквиру у потпуности примењују. У вези са тим, рачунамо на обе стране да покажу посвећеност и умереност – казао је Столтенберг у опширном интервјуу за подгоричке Вијести, поводом три године од прикључења Црне Горе том војном савезу.

Говорећи о безбедносној ситуацији на Западном Балкану, Столтенберг каже да су безбедност и стабилност у том региону важни за НАТО, а кључни су за мир и стабилност у Европи.

– Овај регион је последњих година постигао много, али смо, наравно, у потпуности свесни преосталих изазова, укључујући организовани криминал, незапосленост, незаконите економске активности и ризике повезане са штетним примерима извјсне реторике, којом се наглашавају етничке разлике – навео је генерални секретар НАТО.

Истиче да су демократија, владавина права, унутрашње реформе и добросуседски односи од виталног значаја за напредак свих у региону.

– Од краја 1990-их, наше снаге су помагале да се одржи мир и стабилности на Западном Балкану. Наше канцеларије у Сарајеву, Београду и Скопљу промовишу политички дијалог и спроводе практичну сарадњу са нашим партнерима – истиче први човек НАТО.

Указује да политике Алијансе у региону – укључујући политику отворених врата – имају за циљ јачање стабилности и градњу веће сарадње.

– Одлучни смо да наставимо да помажемо земљама региона да примењују реформе. Од тога ће корист имати њихови грађани, међудржавна сарадња, регионална стабилност и комплетна евроатлантска породица – каже Столтенберг.

Наставиће, додаје, да обављају своју улогу доприношења безбедности на Западном Балкану кроз мисију Кфор, која под мандатом УН-а гарантује сигурно и безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице на окупираној српској покрајини.

Наставиће, истиче, и да врше своју улогу кроз подршку дијалогу Београда и Приштине који се спроводи под окриљем ЕУ, и кроз постојеће партнерске оквире политичког дијалога и практичне сарадње, које је Алијанса развијала последњих година са важним партнерима у региону, укључујући БиХ и Србију, у складу са захтевима тих земаља.

Ко је створио пандемију по бившем шефу МИ6, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА