Најновије

НЕМАЧКИ ЗВАНИЧНИЦИ ПОЗДРАВИЛИ ОДЛАЗАК АМЕРИЧКИМ ТРУПА: Ово је позив за буђење Европе! Отргнућемо се од њихових канџи!

Док су неки у немачком естаблишменту беснили на Сједињене Државе, претпостављајући да Берлин нису обавјештавали о плановима за повлачење хиљада војника, други су то сматрали шансом за лабављење веза са својим бурним НАТО савезником.

Америчка војска (Фото: marines.mil)

Вашингтон се није трудио да информише Берлин о својој намери да премести хиљаде војника из Немачке на друге локације, а вести су биле изненађење за владу, јавили су немачки медији у суботу. Претходно су Ројтерс и Вол Стрит Журнал известили да ће неки од 9.500 чланова службе бити послати у Пољску, неки у друге савезничке државе, а остали ће се на крају вратити кући.

Држање Немаца у мраку је „прилично необично“, али разлог за то лако је препознати, рекао је Андреас Ник, високи члан хришћанске демократске странке Ангеле Меркел (ЦДУ). Све овде указује да “то није била техничка, већчисто политички мотивисана одлука”, рекао је за Дојче Веле.

Жалећи тај потез, Ник је рекао да су амерички војници и њихове породице „добродошли“ у Немачкој.

Дитмар Бартц, који предводи не-меинстрим левичарску странку, није био резервиран. Пустио је помало запаљив твит, рекавши да би влада требала захвалити Вашингтону и поставити темеље за “потпуно повлачење америчких војника” током разговора с Трамповом администрацијом. Ако се то деси, одлазеће трупе „требале би истовремено понети са собом и америчке атомске бомбе“, додао је Бартц.

Његово расположење донекле је поделио Јохан Вадепул, који копредседава фракцију владајуће коалиције у парламенту. Трамп и његов тим “занемарују темељни управљачки задатак: укључивање савезника у процесе доношења одлука”, изјавио је. За њега вест пружа могућност да Европа постане мање зависна о САД.

„Међутим, то је нови позив на буђење нама Европљанима да одлучније прихватимо своју судбину у погледу сигурносне политике.“

Извештавање о премештању можда баца мало светлости на несклад између Берлина и Вашингтона, при чему последњи оптужује Немачку да није успела да потроши два одсто БДП-а на одбрану, као што прописују НАТО смернице. Чинило се да се Берлин испрва није желио поклонити захтевима САД, али је касније пристао повећати свој војни буџет. Насупрот томе, Пољска је већ наговијестила да ће поздравити преусмјеравање америчких трупа из суседне Немачке.

Москва, очигледно, није поздравила идеју о гомилању близу својих западних граница. Америка појачавањем свог војног присуства и инфраструктуре у источној Европи само штети сигурности на континенту и подстиче Русију да одговори љубазно, рекли су руски владини званичници.

Ко ствара Интерпарламентарну алијансу да би се супроставио Кини, сазнајте ОВДЕ!

Извор: logicno.com/ З. Милић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА