Најновије

ПАЛИ ЛИ СЕ АЛАРМ? Драматично упозорење: Србија због броја новозаражених већ четврти дан у црвеном

Србија у последњих десетак дана бележи раст новозаражених коронавирусом, тако да се број нових случајева опет све чешће ближи троцифреном броју, док смо крај маја дочекали са око тридесетак заражених дневно.

Слика из једне београдске Ковид болнице (Фото: Јутјуб)

Тако је 30. мај забележено 27, а дан касније 31 нови случај заразе. Први јун је обележио јако добар резултат јер је било свега 18 новозаражених, што је најмањи број позитивних на корону у последњих десетак дана.

Наредног дана, 2. јуна, већ их је било мало више, односно 24 позитивних, да би трећег јуна уследио озбиљан пораст за скоро три пута.

Наиме, тог дана је откривено 69 нових случајева заразе, што је био значајан скок.

Члан Кризног штаба, др Бранислав Тиодоровић је тада рекао да се не ради о “скоку”, већ о очекиваном кретању броја заражених на дневном нивоу у овој фази епидемије, која се ближи крају.

“Тестирања се обављају тамо где још има ‘џепова’ или жаришта епидемије, па је очекивано да ћемо на дневном нивоу добијати и резултате попут данашњих 69 нових случајева заразе коронавирусом у последња 24 часа”, каже епидемиолог др Бранислав Тиодоровић.

Према његовим речима, не ради се о “скоку” у броју оболелих, већ је међу узорцима највише било оних са крајњег југа Србије, односно из Врања, где је и даље активно “жариште” заразе.

Након тога, дошло је до мањег смиривања, али не и повратка на добре резултате од првог јуна. Четвртог јуна је било 48 заражених, да би се дан касније у петак тај број удвостручио, односно износио 96 нових случајева и скоро стигао до двоцифреног броја.

У суботу је откривено још 74 заражених, у недељу 82 позитивних на коронавирус, да би се данас вратили на ниво од петка, односно 73 заражена.

Из графике се може заметити да после високог скока долази до мањег смиривања, али никада то смиривање не значи повратак на бројке од дана који су претходнили скоку.

За епидемиолога Зорана Радовановића скокови и осцилације претходне недеље су показатељ да је епидемија жилава и да би сви требало да будемо опрезни, и да је неопходно да се примењују мере заштите.

Претходних дана се сем југа Србије, као подручја са већим бројем нових случајева се појављују Београд, где је зараза ушла у студентске домове, затим Нови Сад, али и Тутин и Нови Пазар.

Прочитајте ОВДЕ како је модернизован тенк М-84.

Извор: Nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА