Најновије

МАСАКР ТЕСТЕРАМА СЕ НАСТАВЉА: Зелени Београд све више губи битку са инвеститорима! Ево шта ће бити са Кошутњаком!

Иако је корона и даље главна тема овде и шире, провуку се и неке вести које су само наставак сече зеленог Београда.

Кошутњак (Фото: Јутјуб)

'Данас су опет започети радови на отуђењу јавног добра, на уништењу једног паркића на Бановом Брду. Зарад приватизације и подизања неке инвеститорске зградетине.

Полиција је штитила приватно обезбеђење, а радници обучени у мајице јавног предузећа Београд-Пут су копали земљу. Још једном су јавне службе које ми плаћамо стале на страну приватних инвеститора.

Данас уништавају паркић на Бановом Брду. За две недеље планирају уништење Кошутњака зарад изградње још шопинг-молова, а кад-тад ће и вама сећи дрвеће, преоптерећивати канализациону мрежу, удавити вас у фекалијама и ПМ2.5 честицама.

Морамо се чувати заједно и нашу природу против зла које је градска власт и инвеститори, написано је као пост на Фејсбуку уз позив грађанима да се окупе у одбрани парка.

Корисник Фејсбука Миља Вуковић је у ФБ групи “‎Дивљи Београд” написала:

- И опет смо у ситуацији да је јако важно да се мобилишемо јер је власник великог дела Кошутњака потпуно спреман да изгради на тој локацији станове, тржне центре... Посечено дрвеће и сав негативан утицај који тако интензивна урбанизација те локације има нису баш лако надокнадиви ни становницима ни природи Београда. Рани јавни увид траје до 13. јула! Треба да реагујемо. Значи сви заинтересовани грађани и све организације могу до 13. јула да поднесу примедбу на пројекат. У питању је 80 хектара шуме Кошутњак која се претвара у стамбену и комерцијалну зону. Примедба се доставља писаним путем (слободна форма) на адресу: Секретаријата за урбанизам и грађевинске послове, Београд, Краљице Марије 1.

Црвена зона, у којој се у средини налази стари филмски студио Авала филм, је продата чешкој фирми и претвара се у стамбену и комерцијалну зону са тржним центром и могућим хотелом. Кошутњак је заштићено подручје и процену утицаја овог пројекат на њега раде вероватно инситтуције попут Урбанистичког завода, географског факултета... и могу само да мислим под каквим ће притиском стручњаци бити приликом израде пројеката процене, поготово ако не постоји подршка и заинтересованост јавности.

О (не)квалитету ваздуха у Србији и у Београду редовно говоримо. Само нам још фали да додатно смањујемо површину под квалитетним шумама у граду....закључено је у посту.

Прочитајте ОВДЕ   какве су то нове мере Владе Србије.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА